Student - 25 november 2015

Studenten uit de spits? Goed plan!

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau
3

Onderwijsminister Jet Bussemaker wil het graag, want de ov-studentenkaart wordt te duur. En de NS wil het, want de treinen zitten te vol. Universiteiten en hogescholen zijn echter niet van plan om hun studenten uit de spits te halen door hun roosters aan te passen. Toch zitten daar tal van voordelen aan.

Morgen in Resource een uitgebreid artikel over de pluspunten van een roosterwijziging. Voor studenten zal het meest aantrekkelijke voordeel zijn: minder slaperig naar college. Iedereen weet: kleine kinderen rennen voor dag en dauw door het huis, maar zodra de puberteit aanbreekt zijn ze ineens niet meer uit bed te branden. Allemaal biologie: pas vanaf je 25ste normaliseert het slaapritme.

Voor studenten is het dus een prima idee om na negen uur naar college te gaan, zegt universitair hoofddocent Jérôme Gijselaers, die aan de Open Universiteit onderzoek doet naar biologische leefstijlfactoren op onderwijssucces. ‘Adolescenten zijn ’s ochtends niet op hun best, ze kunnen zich slecht concentreren en hebben weinig aandacht voor lessen. De frontaalkwab, het voorste deel van de hersenen, is tussen je 18de en 25ste nog volop in ontwikkeling.’

Benieuwd naar de andere voordelen van een aangepast rooster? Pak dan morgen de nieuwste Resource.

Re:acties 3

• An

Veel studenten werken erbij na schooltijd. Als ze later beginnen komen ze ook later uit school.Dan ontstaat er dus een nieuw probleem.....

• GT

De argumenten hier aangedragen zijn wel heel generaliserend. Ben benieuwd naar het volledige artikel dan.

• scepsis

dit zal wel weer een betoog voor avondcolleges worden dan, resource kennende,