Organisatie - 1 januari 1970

Studenten uit Oekraïne zoeken inspiratie bij WSO

Vanaf zaterdag 31 januari zijn tien studenten uit de Oekraïne voor een week op bezoek bij de Wageningse studentenvakbond WSO. De vakbond hoopt ze meer te leren over zaken als beïnvloeding van bestuurders en pers en hen te motiveren bij hun activiteiten voor Oekraïense studenten.

De studenten komen naar Nederland nadat vijf leden van de werkgroep Internationaal van de WSO in september vorig jaar de Oekraïne bezochten. De werkgroep legde contact met de Oekraïne nadat de overkoepelende Europese vakbond concludeerde dat de overkoepelende vakbond van het land niet democratisch genoeg was om lid te worden. De Wageningers ontdekten ook dat er niks geregeld is over inspraak van studenten. Sara Mulder: ,,De rector is oppermachtig en studenten zijn ondergeschikt.’’ De studenten zouden bang zijn van de universiteit geschopt te worden als ze acties ondernemen. ,,Studenten die hadden meegedaan aan een anti-oorlogsdemonstratie waren dat al bijna’’, aldus Mulder.
In samenwerking met de Oekraïners heeft de WSO een programma opgesteld voor de uitwisselingsweek. Dit bevat bijvoorbeeld workshops over hoe je pers kunt gebruiken en wat een handige structuur van een bond kan zijn. ,,De studenten wilden ook graag weten hoe de studentenhuisvesting en ons reductiebureau is georganiseerd’’, aldus Frans Buschman van de werkgroep.
Buschman hoopt ze het besef mee te geven dat invloed voor studenten op het universiteitsbeleid mogelijk is. Mulder denkt ook van de bezoekende studenten te kunnen leren. ,,Misschien hebben wij hier ook niet altijd de beste oplossingen.’’ Maandag 2 februari geven de Oekraïeners zelf een presentatie. Deze is net als de rest van het programma voor iedereen toegankelijk. |
Y.d.H.