Nieuws - 6 juli 2017

Studenten tegen nieuw kamerbeleid

tekst:
Linda van der Nat

De studentenraad, vakbond SAW en gemeenteraadspartij Connect Wageningen zijn tegen de beperkingen die de gemeente wil opleggen aan kamerverhuur.

© Guy Ackermans

De gemeente wil de verhuur van kamers door particulieren beperken. Per straat mogen voortaan maximaal vijf procent van de panden kamers verhuren, staat in een voorstel dat de gemeente ter inzage heeft liggen. De studentenraad, vakbond SAW en gemeenteraadspartij Connect Wageningen zijn het daar niet mee eens. De drie hebben een brief geschreven waarin ze de burgemeester en wethouders vragen de wijziging niet door te voeren. Ze voorzien een probleem met de huisvesting van studenten als straks maar een op de de twintig huizen kamers mogen verhuren aan studenten.

Overlast
De gemeente wijzigt de beleidsregels, om eventuele overlast te voorkomen en huisjesmelkers de wind uit de zeilen te nemen. Volgens de studenten valt het met die overlast wel mee en zorgt maar een klein deel van de huurders overlast. De overige huurders mogen daar volgens de studenten niet de dupe van worden. Ze denken dat een gerichte aanpak per straat effectiever is dan de wijziging van beleid.

Vergunning
De studentenorganisaties vrezen bovendien dat studenten op straat komen te staan als zij in een straat wonen waar de vijf-procentregel nu al wordt overschreven. In sommige gevallen heeft de huiseigenaar een vergunning nodig en is die in het verleden niet afgegeven. Het is mogelijk dat de eigenaar van reeds bestaande kamerverhuurpanden in de nieuwe situatie geen vergunning krijgt omdat de grens voor kamerverhuur wordt overgeschreven. ‘Deze bewoners mogen niet uit huis worden gezet.’

Onmogelijk
Volgens de drie partijen is ruim een kwart van de inwoners van Wageningen student. Een groot deel daarvan maakt gebruik van kamergewijze verhuur. Door de groeiende aantallen studenten zal de vraag naar studentenhuisvesting alleen maar toenemen, stellen de briefschrijvers. Ze vinden het daarom onwenselijk dat de gemeente  de mogelijkheden voor huisvesting beperkt. ‘Als studenten geen kamer kunnen vinden via Idealis en ook niet door kamergewijze verhuur, wordt het voor hen onmogelijk gemaakt om in Wageningen te wonen.’

Inspraak op de nieuwe regels is mogelijk tot 20 juli.

Lees meer