Student - 10 december 2009

Studenten strijden om titel Beste Boer

Drie teams met studenten en promovendi van Wageningen Universiteit en Van Hall Larenstein strijden in de finale om de titel Beste Boer van Nederland. Vanaf vandaag kan er online op ze worden gestemd.

‘In dit spel zijn de bedrijfskundige elementen het belangrijkst', zegt de Wageningse PhD-student Willem Rijpkema. Hij doet onder de naam PeelHeeren mee aan het online-simulatiespel Beste Boer van Nederland. Na vier voorrondes met zo'n 750 teams staat hij op de tweede plaats. Vorig jaar deed Rijpkema ook al mee, maar drong hij niet door tot de finale. ‘Nu heb ik het beter door en maak ik niet te grote stappen', verklaart de aspirant Beste Boer. Het spel draait om het management van een gemengd bedrijf. In vier digitale rondes moesten de deelnemers het bedrijf runnen en investeren door bijvoorbeeld grond of dieren aan te kopen.
Slechte oogst
Rijpkema heeft vooral uitgebreid in de varkenshouderij. ‘Dat leek me makkelijk in het spel. Bovendien gaat mijn promotie-onderzoek ook over varkens.' Maar ook de melkveehouderij en de akkerbouw hield hij aan. ‘Je moet aan risicospreiding doen. In het spel zit iedere ronde wel een lage prijs of een slechte oogst ingebouwd.'
Een brede bedrijfsopzet is ook de succesvolle strategie van twee oud-studiegenoten waarmee Rijpkema de master Agrotechnology volgde. DuoAV, het team van Aldert van der Veen en Arjan Vroegop, staat op de eerste plaats.
Realistisch
Het team van een studente van Van Hall Larenstein in Leeuwarden behaalde ook een van de achttien finaleplaatsen. Eline Spalink is derdejaars Agrarisch Ondernemerschap bij VHL Leeuwarden. Haar ouders hebben een melkveehouderij. Ze doet mee onder de naam MDFAgrar, samen met een goede vriend die een akkerbouwbedrijf heeft. Ze hebben virtueel ook op melkvee en akkerbouw ingezet. ‘Je moet doen waar je het beste in thuis bent.'
Het spel is leerzaam, vindt Spalink. ‘Het is wel realistisch, omdat je zogenaamd een jaar van tevoren beslissingen moet nemen. Maar het is echt een managementspel. Het verzorgen van de dieren geef je uit handen, daar zet je personeel op.'
Stemmen
Voor de finale hebben de teams een filmpje gemaakt over hun virtuele boerderij. De filmpjes staan vanaf donderdag 10 december online op www.debesteboer.nl. Tot maandag 14 december kun je op je favoriet stemmen. De hoofdprijs is een ballonvaart of een reis naar Parijs.