Student - 19 oktober 2006

Studenten strijden om Sudoku-titel

Ogen schieten geconcentreerd heen en weer over de blaadjes. Hier en daar klinkt een zucht. Het is hard werken in de Wageningse sportzaal De Bongerd. Niet fysiek, wel geestelijk. Op 13 oktober vond het eerste Nederlandse Studentenkampioenschap Sudoku plaats.

Het dispuut Shinto van de Wageningse studentenvereniging SSR-W greep de sudoku-gekte aan om zichzelf te presenteren. ‘Wij zijn een dispuut in oprichting’, vertelt Lotte Bontje. Shinto maakte daarom veel reclame voor het evenement. Uiteindelijk kwamen er zestien inschrijvingen, waarvan de helft van buiten Wageningen. ‘We hebben drie uur over de reis gedaan’, verzucht Bas Willemse van het Groningse team. ‘Maar we hebben wel kunnen oefenen in de trein.’
In de eerste ronde moeten de studenten zoveel mogelijk sudoku’s individueel oplossen. Op elke tafel ligt een stapeltje puzzels. ‘Dit zijn er nooit genoeg’, schreeuwt iemand van het Delftse team Asene overmoedig. Maar lang wordt er niet gelachen. Het startsein is gegeven, de klok tikt door.
Met een zacht Japanse muziekje op de achtergrond zit iedereen geconcentreerd over zijn papiertje heen gebogen. De hoofden gaan even omhoog als team Messed Up uit Twente komt binnenhollen. ‘We hadden een dik uur vertraging.’ Vol adrenaline storten ze zich op hun stapeltje. Maar niet voor lang. ‘Nog twee minuten’, roept Lotte luid door de microfoon. Armen schieten in de lucht uit frustratie.
In de twee volgende rondes puzzelen de deelnemers in teamverband. Met zijn drieën een cijferpuzzel op één blaadje oplossen leidt tot knusse omarmingen. ‘Goed voor de teambuilding’, aldus een speler van Asene.
Jonathan Brugge van Messed Up masseert na afloop zijn pijnlijke nek. Hij heeft geen goed gevoel over hun prestatie. En inderdaad, ze zitten niet in de finale. Het Delftse Asene gaat wel door, samen met twee teams uit Wageningen: Try before you die! en Anjula.
De finalisten moeten zo snel mogelijk een puzzel oplossen. Drie supersudoku’s hangen op blauwe schermen zodat iedereen kan meekijken. Met een dikke stift schrijven de deelnemers de juiste cijfers in de vakjes.
De puzzel van de mannen van Asene is binnen de kortste keren voor driekwart ingevuld, terwijl de dames van de Wageningse teams nog geconcentreerd op een rijtje staan na te denken. Maar dan gaat het mis bij Delft. De optelsom klopt niet meer, ergens is iets fout gegaan.
Niet veel later juichen de meiden van Anjula, alle drie student Bodem, water en atmosfeer. ‘Je moet kunnen vertrouwen op je teamleden’, zegt winnares Laura Nienhuis na afloop. Maar ze is bovendien een ervaren sudokuspeler. ‘Ik heb ook meegedaan aan de voorrondes voor de WK in Londen’. Ze strandde in de Nederlandse finale. Maar vandaag haalt ze in teamverband de Nederlandse studententitel binnen. Prijs? Een doos vol puzzelboekjes.