Organisatie - 1 januari 1970

Studenten staan lang onder de douche

Bewoners van de studentencomplexen Droevendaal en de Bornsesteeg douchen opvallend veel. Ze gebruiken 56 liter douchewater per persoon per dag, 16 liter meer dan de gemiddelde Wageninger en 13 meer dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit een onderzoek van zestig Msc-studenten Urban Environmental Management.

De studenten onderzochten het water- en energieverbruik en de afvalstromen in de twee studentencomplexen en in de wijk Wageningen-Hoog. Ze deden dat in opdracht van de gemeente Wageningen en in samenwerking met de Stichting Sociale Huisvesting Wageningen (SSHW). Het onderzoek werd begeleid door de Urban Environment Group, een interdisciplinair team van onder meer Alterra en verschillende leerstoelgroepen.
De milieukundestudenten denken dat het lastig zal zijn om studenten op Droevendaal en de Bornsesteeg ervan te overtuigen dat ze korter of minder vaak moeten douchen. Ze adviseren de SSHW daarom om zuinige douchekoppen te installeren. Op Droevendaal is nu de helft van de douchekoppen ‘zuinig’, in de Bornsesteeg nog maar eenderde.
Verder denken de onderzoekers aan gebruik van regenwater in de wc of wasmachine. Met regentonnen op het dak ontstaat er natuurlijke druk en hoeft er niet gepompt te worden. Op Droevendaal staan al een paar regenwaterreservoirs.
Ook in Wageningen-Hoog zou meer regenwater moeten worden opgevangen, menen de studenten. Vijfenzestig procent van de geïnterviewden in deze wijk wast de auto thuis, en slechts twee procent gebruikt hiervoor regenwater. / HB

Informatie: www.ue.wur.nl