Nieuws - 19 februari 2016

Studenten sporten met vluchtelingen

tekst:
Linda van der Nat

Wageningse studenten zetten zich in voor de asielzoekers in de opvanglocatie in Wageningen-Hoog. Maandag is er een volleybaltoernooi, georganiseerd door WaHo. Ook student Douwe de Vries wil sportactiviteiten voor vluchtelingen organiseren. Hij kreeg tientallen reacties op zijn Facebookoproep.

Foto: Jeremy Wilburn

Als vrijwilliger is Douwe, masterstudent International development studies, al regelmatig te vinden bij de Proces Opvang Locatie voor vluchtelingen in Wageningen-Hoog. ‘De mensen daar komen net aan in Nederland, zijn getraumatiseerd door oorlog en andere ellende en hebben een lange reis achter de rug’, vertelt Douwe. Een potje voetballen, een avondje bingo of wat pingpongen op de locatie brengt de nodige ontspanning, merkte hij. ‘Maar ik wilde graag iets meer doen, en wat structureler. Sport is de perfecte uitlaatklep om al je energie en emoties eruit te gooien, dat merk je als student ook.’ Bovendien denkt hij dat het een laagdrempelige manier is voor studenten en vluchtelingen om elkaar te leren kennen.

Daarom zette hij een oproepje op Facebook, met de vraag of er mensen waren die met hem mee wilden denken over leuke activiteiten. Het aantal reacties was overweldigend. ‘Ik had het niet verwacht, maar ik kreeg veertig berichtjes van mensen die me wilden helpen. Mensen komen met zulke leuke ideeën, variërend van zumbales van een docent op de Bongerd tot grappige Nieuw-Zeelandse spelletjes.’ Binnenkort organiseert Douwe een bijeenkomst om alle ideeën op een rijtje te zetten en te komen tot een plan van aanpak.

Douwe is niet de enige die vluchtelingen en studenten door middel van sport bij elkaar probeert te brengen. Ook de Wageningse studentenvolleybalvereniging WaHo heeft vluchtelingen in het asielzoekerscentrum uitgenodigd om een middag te komen volleyballen. Jaap Löwenthal en Peter Kalverla organiseren maandagmiddag een toernooi waar vluchtelingen met en tegen studenten van WaHo kunnen volleyballen. ‘Je weet dat er vluchtelingen in Wageningen zitten, maar als student kom je ze niet tegen. In de media hoor je veel negatieve verhalen, wij wilden juist iets positiefs doen. Een volleybaltoernooi is dan eenvoudig geregeld en bij het asielzoekerscentrum waren ze waanzinnig enthousiast’, aldus Jaap.

WaHo rekent op een stuk of twintig vluchtelingen. De vereniging regelt vervoer van en naar de opvanglocatie. ‘Vanuit de vereniging is er de intentie om het vaker te doen, als het een geslaagde middag wordt’, aldus de masterstudent Biologie.

Douwe en Jaap zijn erg te spreken over elkaars initiatief. Volgens Jaap is het dan ook de bedoeling dat de twee binnenkort samen met Thymos in gesprek gaan over een langduriger samenwerking met het asielzoekerscentrum.