Student - 18 januari 2016

Studenten protesteren tegen Meatless Monday

tekst:
Rob Ramaker
9

Vijf studenten protesteerden tijdens de lunch tegen Meatless Monday door gehaktballen uit te delen voor het Forumgebouw. Zij vinden de vleesarme dag te dwingend en denken dat discussie over voors en tegens van vlees zo juist verstomt.

Foto's: Sven Menschel

Sinds mei verkopen alle kantines op maandag nog maar enkele vleesproducten. Aanvankelijk als experiment maar sinds oktober is de zogeheten Meatless Monday definitief geworden. De initiërende organisatie Green Office wil zo de aandacht vestigen op de problemen die bij vleesproductie zouden horen, zoals de zware klimaatbelasting, dierenleed en landgebruik.

Het protest verliep vanmiddag gemoedelijk. De vijf studenten hingen bij de Forumbrug een spandoek op met de tekst ‘Meat op Monday’ en deelden, sommigen verkleed als koe of hotdog, gehaktballen uit aan voorbijgangers. Ondertussen werd gekletst met studenten, journalisten en ook met Marta Eggers, de coördinator van Green office, die polshoogte kwam nemen. Zij gaf aan open te staan voor discussie.

We willen vooral een discussie starten.
Ruben Imhof, eerstejaars Biotechnologie

De actievoerders zeggen niet per se tegen het minderen met vlees te zijn. ‘We willen vooral een discussie starten’, zegt Ruben Imhof, eerstejaars student Biotechnologie. De ingevoerde Meatless Monday zou hier niet in slagen omdat deze van ‘bovenaf is opgelegd en weinig achtergrondinformatie biedt’. Imhof: ‘We willen dat mensen goed ingelicht zijn en een vrije keuze kunnen maken.’ Volgens hem past het op een universiteit niet gedrag te veranderen met dwang in plaats van door overtuiging.

To meat or not to meat on Monday?

In Wageningen is Meatless Monday niet helemaal vegetarisch. In kantines zijn nog steeds enkele vleesproducten te krijgen, zoals broodbeleg. Voor Eggers illustreert dit dat Green Office dwang juist probeert te vermijden. Daar zijn de actievoerders het niet mee eens. ‘Je kunt misschien een kroket of een tosti ham-kaas krijgen’, zegt Imhof, maar hij ervaart zelf dat geboden keus als ernstig beperkt. ‘Ik hoef geen broodje pompoen te eten.’

Re:acties 9

 • Green Office Wageningen

  Hi Everybody,

  Just a small clarification from our side...

  Meatless Monday is an international movement active in 36 countries. It was founded in 2003 by Sid Lerner in association with the Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

  In June 2015 Green Office Wageningen brought Meatless Mondays to Wageningen UR as a pilot project.

  Based on positive reactions of students and employees, Facility Services department of Wageningen UR together with caterers decided to continue the project. From September 2015 it is a regular event on Wageningen Campus.

  Every Monday all warm meals served in the restaurants at our campus are exclusively vegeterian/ vegan. Meat is available only on request.

  The main idea of Meatless Monday is to raise awareness about environmental, social and economical problems related to meat industry. It also serves to increase food variety in the restaurants at the campus.

  Would you like to share ideas on Meatless Monday? Send email to greenoffice@wur.nl.

  Reageer
 • Dekker

  Zeker weten

  Reageer
 • dinant

  Vlees is lekker

  Reageer
 • Observerend

  Nou, als ik de reacties van Michel zo lees, snap ik wel dat Volkert de vegetariër uit Wageningen kwam. Wat een totaal geflipte, gewoon gevaarlijke gek is dat zeg.
  Ook in de reactiepanelen bij de laatste blog van Jan-Willem blijkt wel weer dat er veel enge links-fascistische figuren rondlopen in Wageningen. Ik hoop dat de AIVD een oogje in 't zeil houdt.

  Reageer
 • Pablo

  Nobody seems to care about some even worst problem: all the options, both vegetarian and not, are carbohydrate bombs.

  It's almost impossible to eat anything but a huge bed of pasta, potatoes or rice with subtle traces of something else.

  Some people could think that this, happening in a University offering a master in Nutrition and Health, only can be explained through the low prices of those foods.

  Reageer
  • Anne

   That's another discussion, but absolutely true. I avoid the canteen if possible for this exact reason..

 • Kees

  Net ook op NOS op 3, helden!

  Reageer
  • nieuwsvolger

   http://nos.nl/op3/artikel/2081258-wageningse-studenten-protesteren-tegen-vleesarme-kantine.html

 • Fredje Frikandel

  Oeh mensen snel actievoeren we krijgen geen zacht kroketje of slappe frikandel op maandag. Echt waar "We worden in onze vrijheid beperkt". Hou nou toch eens op!

  Reageer
 • Michel

  Maar goed dat deze verwende snotapen nooit een oorlog hebben hoeven meemaken. Een dagje geen vlees en ze laten de boeken uit hun handen vallen en gaan protesteren, wat een flutmentaliteit! Broer konijn, dit geldt ook voor jou. Wat is er mis met zelf een boterham meenemen? Moet je natje en droogje echt door de universiteit worden verzocht en ga je je adem inhouden als je geen kroket krijgt? Zelf je lunch verzorgen hoort ook bij het volwassen worden, je moeder kan niet meer 24 uur per dag voor je zorgen nu je volwassen bent. Je zal nog wel vaker eens niet je zin krijgen in het leven, wen er maar aan.

  Reageer
  • Broer Konijn

   @Michel

   Beste man, jij bent volgens mij het spoor helemaal bijster, welke oorlog heb jij meegemaakt om je PTSD te verklaren?

   Geloof ook niet dat Meatless-monday in het leven is geroepen om me bollensoep te leren eten voor de oorlogstijd experience, laat staan om mij aan te leren hoe ik thuis een broodje smeer. Volgens mij juist om alternatieven te leren eten en zo de druk op onze wereld te verlichten. In feite is meatless-monday toch ook gewoon een protest tegen de consumptie maatschappij? Neem maar snel even een pilletje Michel, lees je even in waar het nou eigenlijk om gaat en dan mag je het nog een keer proberen. ok doei   FYI overigens, ik smeer inderdaad liever mijn brood niet thuis. Geen zin om 's middags een half geplette kleffe boterham uit aluminiumfolie weg te werken. Daarom werk ik liever wat extra om gebruik te maken van de service die de kantine me biedt, zodat ik een lekker broodje filet-american kan weg werken. Lang leve de consumptiemaatschappij!

   Ik vind het inderdaad vervelend dus als mijn keus dus beperkt wordt. Nee ik ga er inderdaad niet dood aan, kan zelf ergens anders iets met vlees halen op maandag, ..., is allemaal waar. Dat rechtvaardigt dan nog niet om op basis van een overtuiging men hiermee lastig te vallen, hoe pietluttig de uitwerking dan ook mag zijn. Trek de vergelijking door naar andere overtuigingen waar jij je ook niet naar wil schikken. Je mag men best proberen te overtuigen, maar enkel op basis van geciviliseerde argumentatie, niet door men "lastig" te vallen met beperkingen.

  • Michel

   Broer Konijn, ik zou niet zo spotten met de oorlog, en al helemaal niet met PTSS. Als je dit een keer van dichtbij hebt meegemaakt en ziet wat zoiets met een naaste doet zou je het wel uit je hoofd laten om zoiets te schrijven.

   Uit je stuk lees ik vooral dat je wilt dat anderen jou niet beperken, maar dat je de beperkingen die je andere oplegt (enig idee wat jou bammetje rauw vlees aan ellende in Zuid-Amerika veroorzaakt? Hoeveel dierenleed daarbij is komen kijken? Hoeveel belasting jij en ik moeten betalen om jou een goedkoop laagje rauw vlees op je brood te laten smeren? Hoe hard de weidevogelstand achteruit dendert door de vleesindustrie? Hoe naar het leven van die dieren is? Hoe erg de boel verzuurt en hoe de stikstof elk stukje natuur in Nederland inmiddels aantast?) die schaar je onder keuzevrijheid.

   Prima dat je vlees wilt eten, het is je eigen lijf, maar ga niet staan brullen als niet iedereen meteen op zijn rug rolt om jouw je boterham met vleessmoothie te faciliteren. Ooit een vegetariër in een snackbar tekeer horen gaan omdat er geen tofu te krijgen was? Stond die daar dan ook te blèren dat hij in zijn keuzevrijheid werd aangetast? Nee toch zeker?

  • Broer Konijn

   @Michel
   Ik trek dan ook niet zelf de vergelijking met het meemaken van een oorlog, dan wel dat het meemaken van een oorlog zoals jij het schetst je een privilege biedt dat je alleen dan over eten mag klagen. Ik scherm enkel met dezelfde bal die jij speelde beste man, ga eerst maar even bij jezelf te rade of de vergelijking die je trekt gepast was.

   Verder heb je in zekere mate gelijk, wat ik (en jij?) bezit en consumeer is ongetwijfeld half door kinderarbeid verworven, zijn dieren voor gestorven en is vast een half oerwoud voor gekapt. Maar inderdaad, dat schaar ik allemaal onder keuze vrijheid, die hebben ik en jij namelijk in dit land. (Voor die vrijheid is overigens hard gevochten in de oorlog, misschien kan je het daar aan relativeren?!)

   Je ziet mij overigens ook niet brullen in de kantine dat ik een broodje vleeswaren wil hoor, ik neem soms zelfs op een niet maandag een panini met alleen groentes! Ik zou trouwens als vegetariër ook niet verwachten dat ik tofu kan krijgen in een snackbar, wat een belachelijk trieste vergelijking ook. De kantine heeft echter normaal wel vlees in hun assortiment, dit wordt namelijk door veel mensen gekozen, en nu door deze actie op één dag niet meer. Dat is de situatie en dat is de keuze vrijheid die beperkt wordt op basis van een overtuiging van een bepaalde groep mensen. Die dag overleeft iedereen, maar de instelling erachter om het zo te forceren is gewoon verkeerd en betuttelend.

  • Michel

   Broer Konijn, ik scherm nergens met de oorlog, zou de ervaring zo inleveren hoor. Wat denk je nou zelf?!

   Leuk zo'n quote, voor die vrijheid hebben we gevochten. Goh, hebben ze in de oorlog gevochten om jou elke dag, maar dan ook elke dag (al neem je soms, oh hulde, een panini groenten) van vlees te voorzien? Joh, je hebt geen flauw benul waar je het over hebt.

   Een dagje eens geen vlees, op twee locaties van de campus, is dat nou echt zo'n probleem? Jij schaart het verwoesten van leefgebied, van zowel mens (Zuid-Amerika) als dier (weidevogels) als jouw keuzevrijheid. Nou, dat zegt denk ik heel veel over jou. Ik hoop dat anderen genadiger met jou zullen zijn dan jij met anderen.

  • Broer Konijn

   Zucht, lieve Michel...


   Als je nu eens zou happen op de punten die ik wel maak ipv de cynische opmerkingen waar tussendoor mee strooi. Had oprecht verwacht dat je wel in staat was ze er uit te pikken.

   Nee, het is dus geen groot probleem om op maandag geen vlees te krijgen op de uni. En ja, ik vind weidevogels ook heel tof. Wat ik niet tof vind is een groep mensen die mij hun manier van leven proberen op te leggen (door mij in dit geval een keus te ontnemen), hoe relatief klein die invloed ook is en hoe nobel hun overtuiging mag zijn.

   Dat, lieve Michel, is wat ik je al in te veel woorden heb proberen te duiden als mijn standpunt om tegen meatless-monday te zijn. Dit heeft verder dus niets te maken met mijn opinie over weidevogels of welk ander ethisch beladen onderwerp je in de discussie denkt te moeten gooien.

 • Geen discussie? Jullie bewijzen zelf het tegendeel!

  Ik merk er niks van dat de discussie verstomt. Was die Meatless Monday niet ingevoerd, dan was er nooit discussie geweest. Nu zijn er zelfs mensen die op de koudste dag van het jaar met spandoeken buiten gaan staan. Opzet nu al geslaagd, lijkt mij.

  Reageer
  • Broer Konijn

   Oh alsjeblieft wees niet zo naïef. Tuurlijk ontstaat er een discussie als je mensen hun vrijheid inperkt, in dit geval het beïnvloeden van de vlees keuze in de kantine. Tuurlijk is er zelfs per direct een verwaarloosbaar resultaat in dat er minder vlees gegeten wordt op maandag.

   Wat daadwerkelijk interessant zou zijn is of dit gehele ouwehoer daadwerkelijk bij mensen een change-of-mind heeft veroorzaakt, of dat er juist meer afkeer is gekomen.

   Ik denk namelijk het 2e. Simpelweg bewustwording creëren door informatie te verschaffen ipv deze betuttelende acties zou dezelfde mensen over de streep trekken, maar dan zonder de tegenstanders van nu je in het harnas te jagen.


   Het gebrek aan overtuigende argumentatie (of de competenties om het over te brengen) voor een bepaalde levensovertuiging wordt wel vaker gecompenseerd door excessieve acties...


Re:ageer