Wetenschap - 14 november 2002

Studenten protesteren massaal tegen onderwijsplannen

Op dinsdag 12 november demonstreerden duizenden studenten tegen de onderwijsplannen van het demissionaire kabinet. Niet in Den Haag, zoals oorspronkelijk het plan was, maar op het Museumplein in Amsterdam. Burgemeester Deetman van Den Haag besloot op vrijdag 8 november de demonstratie te verbieden. Op het laatste moment moest daarom worden uitgeweken. Vanuit Wageningen vertrokken acht bussen op kosten van de universiteit richting Museumplein.

Ongeveer tienduizend studenten uit heel het land verzamelden zich om de politici in Den Haag duidelijk te maken dat ze het niet eens zijn met de bezuinigingsplannen van het demissionaire kabinet. Ook de plannen voor collegegelddifferentiatie van demissionair staatssecretaris Nijs van onderwijs en de dreigende 'uitverkoop' aan het bedrijfsleven waren redenen om te demonstreren.

Nijs probeerde de studenten duidelijk te maken dat het kabinet het niet speciaal op het hoger onderwijs gemunt heeft, maar dat het nou eenmaal niet goed gaat met de economie. Haar uitleg werd ontvangen met een woud van in de lucht gestoken handen die massaal 'blablabla'-gebaren maakten.

Vervolgens trokken de studenten in een optocht door Amsterdam. Deze verliep volgens de politie en de vrijwillige ordedienst vlekkeloos. Na afloop van de tocht werd op het Museumplein een politiek debat gehouden. Vooral Paul Rosenm?ller van GroenLinks ontving veel bijval van de studenten, in tegenstelling tot Cisca Joldersma van het CDA. Alleen haar stellingname tegen collegegeldverhoging was in lijn met de visie van de demonstranten.

De meeste studenten vonden de demonstratie geslaagd en de sfeer goed. "Ik vond het een leuke en mooie actie", zegt Guido van Hofwegen, penningmeester van de studentenorganisatie WSO. "Maar ik geloof niet dat mevrouw de staatssecretaris dat ook vond."

Van Hofwegen vertelt dat op dinsdag 19 november opnieuw gedemonstreerd zal worden. Dit keer wel in Den Haag. Met die demonstratie wil Platform 12 november burgemeester Deetman duidelijk maken dat hij het recht op demonstreren heeft aangetast met zijn beslissing de studentenmanifestatie in Den Haag te verbieden. "We gaan Deetman een poepie laten ruiken", zegt van Hofwegen.

Ondanks de noodgedwongen verplaatsing is het doel van de demonstratie op 12 november volgens van Hofwegen bereikt. "Het doel was zo veel mogelijk mensen op de been krijgen." Van Hofwegen denkt dat vanuit Wageningen ongeveer vierhonderd mensen met de bussen zijn meegegaan. Ook Anouska Buijze van de WSO-kamerbalie vond het een geslaagde actie. "Ik vond het tof", zegt ze. "Het was druk en heerlijk ongenuanceerd." | L.M.

Zie ook pagina 5: Gezellig demonstreren tegen de plannen van Nijs