Nieuws - 27 juni 2018

Studenten opgelet: staking in het OV

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Vanwege een staking rijden er in ieder geval woensdag 27 juni weinig tot geen streekbussen en regiotreinen. Geen excuus om colleges of tentamens te missen, waarschuwen universiteiten en hogescholen.

Bushalte Campus/Atlas. © Luuk Zegers

Buschauffeurs en andere medewerkers in het streekvervoer leggen vanaf vandaag het werk neer. De staking kan enkele dagen duren. Syntus Gelderland, onder andere verantwoordelijk voor de bussen van Ede-Wageningen naar de campus en terug, gaat ervan uit minimaal drie dagen te staken.

Hier zullen ook studenten last van hebben die normaal gesproken met het openbaar vervoer naar hun hogeschool of universiteit gaan. Maar ondanks de staking moeten studenten gewoon op tijd komen bij tentamens en lessen, laten verschillende onderwijsinstellingen weten.

De toetsweek bij Saxion gaat bijvoorbeeld gewoon door. 'Bereid je goed voor op je reis en ga op tijd van huis weg. Het zou toch zonde zijn als je die laatste tentamens misloopt?' Ook de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is niet van plan om lesactiviteiten te verschuiven: 'Zorg in ieder geval dat je het nieuws in de gaten houdt, zodat je niet verrast wordt door uitvallende bussen en treinen.'

De Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam waarschuwen eveneens dat studenten tijdig ander vervoer moeten vinden als ze naar college of tentamen moeten komen.

Loon, pauzes
De landelijke staking is uitgeroepen omdat de vakbonden geen overstemming met de werkgevers hebben bereikt over een nieuwe cao. De bonden eisen meer loon, minder werkdruk en meer pauzes.

In Amersfoort, Zwolle, Arnhem en de provincie Limburg vallen ook treinlijnen uit die niet van NS zijn. Bovendien rijden er geen bussen en trams in de stad Utrecht en vallen er ook in Rotterdam lijnen uit.