Wetenschap - 31 oktober 2002

Studenten op straat door brandgevaar

De studenten die achter en boven de voormalige snackbar De Horizon in de Hoogstraat wonen hebben vorige week te horen gekregen dat ze per direct hun huis moeten verlaten. De brandweer heeft na controle het pand ongeschikt verklaard voor bewoning.

De studenten waren onderhuurders van de snackbareigenaar. Nadat deze in juli faillissement aanvroeg heeft de eigenaar met de bewoners gesproken over hun vertrek. Makelaar Henk ten Hoor, die de eigenaar vertegenwoordigd, meldt dat er nog geen akkoord was bereikt. "Met de drie benedenbewoners was al wel mondeling overeengekomen dat ze per 1 november zouden vertrekken en de zes bewoners boven per 1 maart volgend jaar. Het pand moet leeg en de belegger die eigenaar is wil helemaal geen kamers verhuren." Omdat de studenten er nog een aantal maanden zouden zitten heeft Ten Hoor begin oktober de brandweer gevraagd eens naar de brandveiligheid van het huis te gaan kijken. "Het is een vrijgevochten zootje. Maar als er iets gebeurt dan wordt de eigenaar er op aangekeken, ook al heeft hij geen huurovereenkomst met de studenten." Na de controle deelde de brandweer op 21 oktober mee dat de situatie uiterst brandgevaarlijk was en de bewoners er met onmiddellijke ingang niet meer mochten slapen. Goede vluchtwegen ontbreken en de brandweer kan bij brand niet zonder gevaar voor eigen leven het pand in bijvoorbeeld.

De zes bewoners van het bovenhuis, die allen lid van Argo zijn, wisten door verbouwingen in andere studentenhuizen wel dat er wat moest veranderen. "Maar dit hadden we niet verwacht", aldus Tessa Siderius. Huisgenoot Anne Wanders meldt juist van een afdeling hier naar toe te zijn verhuisd omdat het hier veel gezelliger is. "Iedereen komt tussen de middag thuis eten en met het avondeten wordt als vanzelfsprekend rekening gehouden met de mensen die naar roeitraining moeten."

De studenten moeten binnen drie weken hun spullen verhuizen maar de bovenhuisbewoners weten nog niet waar naar toe. Willem Leijns denkt het nog best lastig zal worden een andere kamer te vinden. "We hopen dat de gemeente nog iets voor ons kan doen", aldus Leijns. Maar dat is vooralsnog onduidelijk. Studentenhuisvester SSHW heeft hen in ieder geval laten weten ze niet als urgent te beschouwen. De drie bewoners van de kamers op de begane grond stonden al op het punt om te gaan verhuizen.

Van de 120 panden die de gemeente heeft aangeschreven over een gebruiksvergunning voor kamersgewijze verhuur zijn er inmiddels 41 gecontroleerd. 22 panden hebben een vergunning gekregen. Bij de andere 19 moet nog een hercontrole plaatsvinden. | Y.d.H.

Fotobijschrift: Menno Rakhorst, Willem Leijns, Gerben Hermes, Anne Wanders, Tessa Siderius en poes Sloggy tijdens de lunch in hun keuken op Hoogstraat 34. De huispoes gaat terug naar een oud-bewoner.