Nieuws - 8 september 2017

Studenten op Sint Maarten oké(update)

tekst:
Roelof Kleis

Vier studenten van Van Hall Larenstein en WUR waren tijdens de tropische orkaan Irma voor onderzoek op Sint Maarten. Ze maken het goed.

© US Navy under license CC

De vier zijn volgens ecoloog Erik Meesters (Wageningen Marine Research) voor hun stage op Sint Maarten om restoratiewerk te doen aan het koraal. De vier zijn studenten van VHL, twee van hen doen een minor in Wageningen. WUR heeft dit soort herstelprojecten op Bonaire, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. ‘Er was net een wisseling van de wacht.

Meesters had tot gisteravond nog geen contact kunnen leggen met de studenten. Inmiddels is via Van Hall Larenstein het bericht binnen dat de vier het goed maken. Rechtstreeks contact heeft hij nog niet gehad. 'Er is nog steeds geen telefoon- of e-mailverkeer mogelijk.'

Voordat je het weet zit je een paar weken vast en kun je geen kant meer op
Erik Meesters

Twee van de vier studenten stonden volgens Meesters op het punt terug te keren. De twee opvolgers waren net aangekomen. Meesters was zelf deze week ook op Sint Maarten, maar vertrok vlak voordat Irma langs kwam. ‘Ik was er voor overleg in verband met een Europees project. Maar door de naderende orkaan kwam niemand van de anderen opdagen’, vertelt Meesters. Nog voordat de orkaan huis hield, was de onderzoeker alweer onderweg naar Nederland.

Daar heeft hij aan de ene kant wel een beetje spijt van. ‘Ik heb een paar keer eerder een orkaan meegemaakt. Maar niet zoiets als deze. Aan de andere kant: voordat je het weet, zit je een paar weken vast en kun je geen kant op. Toen mijn vlucht was omgeboekt, was ook nog niet bekend dat Irma recht over het eiland zou trekken.’