Student - 23 augustus 2018

Studenten ontwerpen duurzame kamers op Droef

tekst:
Roelof Kleis
4

Idealis gaat samen met studenten proberen de meest duurzame studentenhuisvesting van ons land te bouwen. Beoogde locatie is Droevendaal.

De wei van Droevendaal waar de bouw moet plaatsvinden. © Roelof Kleis

Droevendaal is volgens directeur Sylvie Deenen van Idealis de meest geëigende plek om zo’n voorbeeldproject van de grond te tillen. ‘Op Droevendaal is nog relatief veel ruimte om de bestaande woonunits heen. Bovendien telt Droevendaal de meest duurzame bewoners.’ De kans van slagen voor het project lijkt op voorhand het grootst op de eigenzinnige woonenclave aan de rand van de stad tegenover de campus.

Living lab
Met de pilot wil Idealis meer inhoud geven aan de eigen duurzame bedrijfsvoering. ‘In nieuwbouwprojecten is duurzaamheid makkelijk in te passen. Maar bestaande gebouwen, hoe maak je die duurzamer”, vraagt Deenen zich af. Het experiment op Droevendaal, ter grootte van 12-20 eenheden, moet als een soort living lab antwoorden leveren op die vraag. ‘We willen nieuwe dingen bedenken die we ook elders in onze gebouwen kunnen toepassen.’

Maar liever nog een gebouw dat ook energie kan leveren aan de omgeving
Sylvie Deenen

Doel is om in ieder geval over een aantal jaren (richtpunt: 2023) een zogeheten 0-energie gebouw af te leveren. ‘Maar liever nog een gebouw dat ook energie kan leveren aan de omgeving’, zegt Deenen. Hoe, dat mogen dus de studenten bedenken. In overleg met de
universiteit is besloten om ACT-groepjes (Academic Consultancy Training) voor de klus in te schakelen. Het eerste groepje van zes studenten is al gevormd en gaat begin september van start.

Droevendaal2.jpg

Positief
Het groepje wegbereiders moet onder meer in kaart brengen wat er aan duurzame energiesystemen op de markt is, wat de effecten daarvan zijn op de omgeving (Droevendaal is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland) en hoe draagvlak te creëren bij de bewoners van Droevendaal. Een eerste bespreking met bewoners heeft volgens Deenen voor de zomer al plaatsgevonden. ‘Daar is heel positief op de plannen gereageerd.’

Totdat Deenen het grote grasveld, het feestterrein van Droef, als mogelijke locatie opperde. ‘Daar was men minder enthousiast over.’ Het is nadrukkelijk de bedoeling dat ook de universiteit bij de plannen wordt betrokken. Deenen: ‘En ook andere partijen die iets met duurzaamheid hebben zijn welkom.’ De bedoeling is dat jaarlijks vier ACT-groepen zich met het project gaan bezighouden, onder begeleiding van een vaste WUR-docent.  

Re:acties 4

 • Droevendaler

  Wanneer er als pilot een bestaande barak duurzaam wordt gerenoveerd, gaat iedereen er op vooruit.

  Maar wanneer er gesproken wordt een nieuw gebouw te plaatsen op het veld, de rijke ontmoetingsplek van Droevendaal, gaat iedereen er op achteruit.
  Je kunt je afvragen of het het waard is het karakteristieke en waardevolle Droef pogen aan te tasten voor een klein aantal extra studentenwoningen.

  Mijn grootste vraag is: waarom iets moois degraderen voor een pilot naar een duurzaam woongebouw die op elke andere locatie succesvoller is?

  Betreffende duurzaamheid is het de kunst om bestaande studentenwoningen energie efficiënter te maken te maken, in plaats van enkel te focussen op nieuwbouw. De potentiële milieu impact ligt vele malen hoger. De milieu impact per investeringshoeveelheid ligt ook zeker hoger. (Is dat niet wat je wilt bij duurzaamheidsinvesteringen?) Dat neemt natuurlijk niet weg dat er een huisvesting tekort is, maar dat is een andere kwestie.

  Het op deze manier proberen op te poetsen van het duurzaamheidsimago van Idealis is ondoordacht. Als er sprake is van daadwerkelijke interesse in het verlagen van de milieu impact (dus de van alle gebouwen gemiddelde millieu impact per m2 studenten woning, of impact per gehuisveste student), dan is het zaak te investeren in duurzame renovatie van de verschillende woongebouwen van Idealis. Het maken van een enkel project die in de media beland als 'meest duurzame studentenwoning van Nederland' heeft een verwaarloosbare impact op het Idealis gemiddelde, de daadwerkelijke impact!

  Wat betreft huisvesting tekort is het nodig om snel extra studentenwoningen te bouwen en niet in 2023 pas. Dat kan binnen een half jaar, energieneutraal en ook met allerlei extra duurzaamheidsfoefjes als dat belangrijk gevonden wordt. Het is goed dat studenten leren hoe duurzaam te bouwen, maar de industrie is al een tijdje klaar om duurzame gebouwen neer te zetten.

  Kort samengevat:
  1. Grote negatieve impact op de Droevendaal community
  2. Verwaarloosbare winst in aantal extra studenten kamers
  3. Verwaarloosbare winst op milieu impact (potentieel ligt in duurzame renovatie)
  4. Creëren van vertekend duurzaamheidsimago past niet in Wageningen
  5. Betreffende woningnood is het nodig om nu toe bouwen en niet in 2023, dat kan nu, energieneutraal en duurzaam.

  Reageer
 • Droefie

  Het grote grasveld, het feestterein van droef??? Wat een onzin, er wordt daar aan. 3 keer per jaar een feestje gehouden.. Voor de rest van de tijd wordt er gevoetbald, gefrisbeed, slack lined, potlucks gehouden, en ik kan nog wel even doorgaan. Dit grasveld is een belangrijk onderdeel van de duurzaamheid van droevendaal. Het is een plek om samen te komen en een community gevoel te behouden.

  Reageer
 • Momo

  De PR voor dit project probeert volgens mij hun al voorbesliste plannen te pushen. Tijdens de meeting zijn we duidelijk geweest dat het veld geen optie is. Het veld is het centrum, de brink van droef. Het is niet zomaar een leegstaand grasveldje, het is geen weide, geen voedbalveld. Het is het kloppende hart van droef.
  Wat idealis volgens mij probeert te doen is gewoon een public relations stunt met als message: Kijk, we doen dingen met duurzaamheid! Kijk we doen overleg met de inwoners, de universiteit en de omwonenden buiten droef! Kijk ons eens vooruitstrevend zijn!
  Zoals Fret al zei, er zijn dringendere problemen. Het is beter voor het beeld van droef als die daadwerkelijk aangepakt worden en daar mee gepromote wordt, in plaats van de facade die ze nu op droef willen forceren.

  Reageer
 • Fret

  Twee punten:
  1. Dit streven zou normaal moeten zijn voor een woningcooperatie, echter probeert Idealis hiermee de negatieve aandacht van een te kort aan studentenwoningen vlak voor de start vanbhet nieuwe academische jaar af te wenden.
  2. Het stukje Droef kent het minste aantal studenten per m2. Door het in een duurzaamjasje te steken denkt Idealis op deze locatie slinks meer studenten per m2 te kunnen huisvesten, zonder grootschalige protesten en sit-ins van de huidige Droef-gemeenschap.

  Reageer

Re:ageer