Student - 30 mei 2012

Studenten ontwerpen deel campus: 'Onze eerste schetsen ­stonden op bierviltjes'

De nieuwe omgeving van het witte Atrium, hoofdkwartier van de agrotechnologen en voedingswetenschappers, is bijna klaar. Bijzonder is dat het ontwerp werd gemaakt door drie masterstudenten Landschapsarchitectuur: Jaap Dirk Tump, Jonas Papenborg en Tim Snippert.

Hoe zijn jullie aan dit project gekomen?
Jaap Dirk: 'Vorig jaar zaten we op Bevrijdingsdag samen in de kroeg toen Tim vertelde dat er een ontwerpwedstrijd was voor dit project. De volgende dag hebben we ons aangemeld; het leek ons wel leuk en zo konden we wat geld verdienen.'
Jonas: 'Een week na onze aanmelding kregen we een reactie dat we als enige studenten hadden gereageerd. Na een leuk gesprek kregen wij de opdracht.'
Moest het ontwerp nog aan speciale eisen voldoen of konden jullie helemaal los?
Tim: 'Ze wilden een nieuwe ingang in combinatie ontspanningsruimte voor medewerkers en studenten. De ingang van het gebouw was slecht te vinden, dus die moest vooral goed zichtbaar zijn. En betaalbaar.'
Jonas: Het kostte ons een paar dagen om tot een idee voor ons design te komen. Dat gebeurde in de avonduren, want overdag hadden we alle drie onze stages in het westen van het land. Dan kwamen we terug naar Wageningen om over ons ontwerp te praten en dingen uit te tekenen. Onze eerste schetsen staan op de achterkant van bierviltjes.'
Wat hebben jullie bedacht?
Jaap Dirk: 'Een schilderachtige ingang, die past bij de rest van de campus. Net als elk ander gebouw met veel gras en bloemen en zitgedeeltes.'
Jonas: 'Uit drie schetsen hebben ze de meest simpele gekozen. Dat was ook onze favoriet, want een eenvoudig ontwerp is vaak de sleutel tot een levendige omgeving. Daarom hebben we geen fancy design gemaakt, maar een duidelijke, vloeiende lijn richting de ingang. Dat principe hebben we ook gebruikt in de materialen. Voor de bestrating hebben we gekozen voor zwarte bakstenen, voor het contrast met het witte gebouw. Voor de rand van het ovale zitgedeelte hebben we wit beton gebruikt, net zo helder als het Atrium.'
Tim: 'Voor de beplanting hebben we een lijst met planten samengesteld die bij Gaia en Lumen gebruikt zijn. Daar kon de universiteit uit kiezen. Ook hebben we onze plannen aangepast om vier bomen te redden die op de lijst stonden om gekapt te worden. Voor de groene uitstraling vonden we dat belangrijk.'
En hoe voelt dat nu, dat je ontwerp real life is te bewonderen?
Jaap Dirk: 'Het begon impulsief, maar als je door dat proces gaat van design tot implementatie dan realiseer je je wat je eigenlijk allemaal kan. Het is jammer dat we een dergelijk project niet al veel eerder tijdens onze studie hebben kunnen doen. Je brengt wat je leert in de praktijk en we hadden wat geld kunnen verdienen!'
Tim: 'Het mooie is dat je leert omgaan met haken en ogen aan een ontwerp. Sommige dingen zijn op papier erg mooi, maar niet te realiseren omdat het bijvoorbeeld te duur is. Zo wilden we eigenlijk alle zitgedeeltes afwerken met een rand van wit beton, maar dat kon budgettechnisch niet. Daarover waren we eerst wel teleurgesteld. Maar met het uiteindelijke resultaat, een dunne, zwarte rand, kunnen we ook best leven.'
Jonas: 'We hebben de opleiding Landschapsarchitectuur in Wageningen, maar wie ontwerpt de campus? Wij zijn de eersten van onze leerstoelgroep die deze kans krijgen. Ik hoop dat er in de toekomst meer plekken op de campus ontworpen kunnen worden door studenten. Het is leuk om als student meer invloed te hebben op wat er op de campus gebouwd wordt.'

Re:ageer