Nieuws - 1 oktober 2012

Studenten ontevreden over Wageningen?

Wie de jaarlijkse onderwijsspecial van weekblad Elsevier bekijkt, stuit op een verrassing. Wageningen Universiteit, die normaal gesproken het best gewaardeerd wordt door studenten, is plotseling in de onderste regionen beland. Wat is er aan de hand? We zochten het voor je uit.

tabel4.jpg
Hoezo onderste regionen?
In haar onderwijsspecial publiceert Elsevier van bachelor- en masteropleidingen de tabellen met het studentenoordeel. Daarnaast is er een algemene ranglijst van beste universiteiten volgens studenten.  De specialistische universiteiten vormen een aparte categorie waarin Wageningen teleurstellend als derde eindigt van de vier.
En dat is merkwaardig omdat...?
Wanneer je vervolgens gaat kijken naar de individuele scores van de opleidingen, dan komt een heel ander beeld naar voren. Terwijl het Nederlandse gemiddelde zo rond de 65 ligt, scoren de Wageningse opleidingen gemiddeld 78 (bachelors) en 75 (masters). Veel opleidingen zijn niet met andere in Nederland te vergelijken, maar de opleidingen die wel concurrentie hebben, staan zonder uitzondering op de eerste plaats.
Huh?
Met ongeveer zo'n zelfde soort reactie bellen we de verantwoordelijke Elsevierredacteur: de sanity check zegt dat dit cijfer niet waar kán zijn. Maar Elsevier blijft vertrouwen op haar berekening.  De redacteur legt uit: het algemeen klassement is geen optelsom van de achterliggende tabellen, maar gebaseerd op een aparte vraag in de enquête. Namelijk de vraag: hoe tevreden ben je over je opleiding?'
Dus vraag je Wageningse studenten naar faciliteiten, onderwijs, docent, toetsing en organisatie, dan vinden ze alles top. Maar vraag je vervolgens hoe tevreden ze zijn, dan gaat de duim omlaag?
Dat is ongeveer wat Elsevier ons wil doen geloven.
Ligt het niet aan de enquête dan?
Dat valt te betwijfelen. Elsevier baseert zich op gegevens uit de Nationale Studenten Enquête, de cijfers waarop ook de Keuzegids Hoger Onderwijs en Studiekeuze123 zijn gebaseerd.
Wat de vindt de universiteit hiervan?
Woordvoerder Simon Vink reageert enigszins gelaten. Het is nu eenmaal een gegeven dat de Wageningse disciplines zich lastig met anderen laten vergelijken, meent hij. 'Je ziet dat Elsevier daar elk jaar mee worstelt.' Er is wel eens eerder gepraat met de redactie, zonder veel resultaat. 'Misschien dat een ingezonden brief zou helpen', overweegt hij hardop. Om dat idee vervolgens meteen weer te begraven. 'Ach iedereen koopt dit nummer in de losse verkoop, wat heb je dan aan een ingezonden brief twee nummers verder? '
Elservier maakt ook een ranglijst met het oordeel van hoogleraren, hoe staan we daarin?
Wageningen is voor het eerst niet meegenomen in die lijst omdat, daar gaan we weer, de opleidingen niet goed landelijk vergelijkbaar zijn. Dat lijkt ons een verstandige beslissing.
Verder nog verrassingen?
Jazeker, Agrotechnologie was een paar jaar op rij de best gewaardeerde opleiding van Nederland met een ongelooflijke 98 punten. Maar dit jaar zijn de agrotechnologen teruggezakt naar 81 punten. Op zich geen slechte score, maar gezien de voorgeschiedenis natuurlijk teleurstellend. De best gewaardeerde bacheloropleiding is nu Plantwetenschappen (85). Bij de masteropleidingen staat International Land- and watermanagement aan kop (85).