Nieuws - 13 november 2014

Studenten ondervragen Bill Gates

tekst:
Rob Ramaker

Een uur lang mochten studenten iedere vraag stellen aan ’s werelds rijkste man, Bill Gates. Honderden WU-studenten waren er vanmiddag bij, tijdens de opnames voor College Tour.

‘We hadden de Arena ook kunnen vullen’, zegt presentator Twan Huys als hij opkomt voor zijn interview met Bill Gates. In de grootste editie van College Tour tot dusver luisteren echter ‘slechts’ 1600 studenten naar de beroemde zakenman en filantroop. Onder hen zo’n 350 Wageningers die vanmorgen om acht uur met bussen vertrokken vanaf een mistige campus.

Zoals gebruikelijk stellen de studenten de meest uiteenlopende vragen. Uit de antwoorden blijkt dat Gates de komende jaren veel verwacht van kunstmatige intelligentie. Hij denkt dat het verdwijnen van banen wordt opgevangen door nieuwe behoeftes. Gates verwacht bovendien binnen 10 tot 15 jaar vaccins voor dodelijke ziektes als malaria en HIV.

Door de enorme belangstelling staan bijna alle studenten die een vraag hebben het hele uur voor niets te wachten. Toch is achteraf het merendeel tevreden. Studenten vinden Gates inspirerend en hebben er respect voor dat hij moeite en geld in goede doelen steekt. ‘Op een bepaalde manier is hij toch een voorbeeld’, zegt Antoon Kanis, student Economie en beleid. ‘Hij was iemand met een idee die daar echt werk van heeft gemaakt.’

Natuurlijk gaat het ook over Microsoft, het bedrijf dat Gates oprichtte en waar hij zoveel geld mee verdiende. En zijn Bill & Melinda Gates Foundation, die strijdt tegen honger en ziektes. Dit deel van het gesprek wordt geïllustreerd met een filmpje van de Wageningse hoogleraar Plantaardige productiesystemen Ken Giller. Met geld van Gates verhoogt Giller opbrengsten in de Afrikaanse landbouw.

Gerlinde de Deyn, universitair docent Bodemkwaliteit, had graag meer over de wetenschap gezien. ‘Ik had wel liever wat meer gehoord over het werk van de Foundation, en minder over vetes met andere bedrijven.’ Zo liet Twan Huys met handopsteken zien dat weinig studenten een Windows Phone hebben, en dat bijna niemand de zoekmachine Bing weet te vinden. De Deyn verzette vooraf veel werk om Gates naar Nederland te krijgen. Ze ziet nu een nieuwe uitdaging: Gates nog een keer naar Nederland halen, maar dan naar Wageningen. ‘Dan heb je de tijd om echt met hem te praten.’

College Tour met Bill Gates wordt morgenavond uitgezonden om 20.25 op NPO 3.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan