Nieuws - 8 oktober 2012

Studenten naar finale biologiecompetitie

Een Wagenings studententeam mag naar de finale van biologiecompetitie iGem. Begin november nemen ze het in Boston op tegen teams van over de hele wereld.

iGEM_basic_Logo_white.jpg
De studenten eindigden zondagmiddag bij de beste 18 (van 47) tijdens de Europese voorronde in Amsterdam. Wageningen zat niet bij de top drie, met als uiteindelijk winnaar Groningen. Wel won het team de prijs voor beste presentatie. Begin november is de wereldwijde finaleronde op de universiteit MIT bij Boston.
Duidelijk 
'Het is echt fijn deze waardering te krijgen na een zomer keihard knallen,'reageert Jeroen Bosman, teamlid en student biotechnologie. 'Ik voel echt één bonk blijdschap. Eigenlijk werden we voor de uitreiking steeds pessimistischer. We kregen helemaal niet veel aandacht van de jury, maar dat kwam dus doordat presentatie zo duidelijk was.'
Medicijnen 
De iGEM-competitie draait om synthetische biologie. Studenten maken kunstmatige biologische schakelingen, bricks. Het Wageningse team presenteerde in Amsterdam bijvoorbeeld het plan om de eiwitmantel van een virus te bewerken. Vervolgens kun je deze gebruiken om medicijnen gericht in het lichaam af te leveren. Het team heeft nog ongeveer drie weken om aan hun project te werken.
Brak 
Het succes werd gisteravond alvast bescheiden gevierd met eten en wat biertjes. Bosman: 'Morgenochtend zit ik weer braaf in college, misschien een beetje brak en met mijn gedachten ergens anders.'