Wetenschap - 20 december 2001

Studenten moeten zich voor beurs inschrijven bij gemeente

Studenten die in september een studie aan Wageningen Universiteit beginnen, krijgen alleen een uitwonendenbeurs wanneer ze ingeschreven staan in de gemeente Wageningen.

Per januari 2002 wordt de Koppelingswet van kracht. Hierdoor worden de gegevens van de gemeentelijke burgerlijke stand gekoppeld aan die van de Informatie Beheer Groep (IBG). Dat betekent, dat studenten die niet ingeschreven staan in de gemeente waar ze studeren, automatisch geen uitwonendenbeurs krijgen.

"Voor de mensen die al studiefinanciering ontvangen, gaat deze nieuwe regeling eigenlijk niet op", zegt Anita Jurgens, secretaris van de WSO. Ze kwam hier na lang rondbellen achter. "Na volgend jaar september wordt de uitwonendenbeurs niet opeens omgezet in een thuiswonendenbeurs. Het enige wat voor studenten die hier niet bij de gemeente staan ingeschreven nadelig kan uitpakken, is het verkeerd bezorgen van de IBG-post." Daarom adviseert de WSO, als IBG-steunpunt in Wageningen, dat ook alle studenten die nu al studiefinanciering ontvangen, zich inschrijven bij de gemeente Wageningen.

Studenten die vanaf september voor het eerst een studiebeurs ontvangen en zich niet inschrijven in hun nieuwe woonplaats, krijgen eerst een waarschuwingsbrief. Daarop moet binnen vier weken gereageerd worden, anders wordt de uitwonendenbeurs daadwerkelijk omgezet in een thuiswonendenbeurs.

Studenten die een kamer huren bij de SSHW kunnen zich gewoon inschrijven in de gemeente Wageningen. De problemen zullen vooral ontstaan bij studenten die huren bij een particuliere huisbaas. Een aantal van hen wil namelijk niet dat studenten zich inschrijven in de gemeente. De huisbaas verhuurt de kamer dus eigenlijk illegaal. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) pleit er voor dat het huurcontract of een kopie van het bankafschrift ook voldoende bewijs levert voor het ontvangen van een uitwonendenbeurs. Het is nog de vraag of dat gaat lukken. | M.Hk