Wetenschap - 21 november 2002

Studenten modelleren verlichting transportcentrum Valburg

Zes studenten bouwden in een maand op de computer een 3D-model van de kranen, huizen, havens, containers en de verlichting van het Multimodaal Transport Centrum Valburg. Het leerproject heeft al de aandacht van het ministerie van VROM getrokken.

Het MTC Valburg komt er niet, bleek deze week, maar de plannen voor het overslagcentrum waren wel mooi studiemateriaal voor de studenten Hester Biemans en Tim Strikers van de Katholieke Universiteit Nijmegen en Richard Flierman, Tessa Hoogerwerf, Ruud Hurkmans en Sjoerd Verhagen van Wageningen Universiteit. Op basis van de tweedimensionale plannen van Haskoning en de digitale topografische kaart bouwden de studenten als ware een computermodel van het MTC. Ze trokken driedimensionale huizen en sloten op, haalden driedimensionale modellen van bruggen en containers van internet, maar de grote kranen moesten ze zelf modelleren.

Het moeilijkste was het modelleren van verstrooiing van licht in de mist. De artist impressions van het MTC waren daarvoor het uitgangspunt. In een 3D-programma moesten de studenten een lantaarnpaal in de mist samenstellen uit twee lichtbundels die naar beneden schijnen en eentje die het licht om zich heen verspreid.

De studenten maakten het 3D-model voor het vak Remote sensing en GIS-integratie, een onderdeel van onderwijssamenwerking tussen Wageningen Universiteit, de Katholieke Universiteit Nijmegen en de Vrij Universiteit in Amsterdam, Hierbij wordt middels probleemgericht onderwijs gezocht naar integratie van kennis over remote sensing en geoinformatiesystemen in interactie met mobiele informatievoorziening, zoals het inwinnen en inlezen van gegevens in het veld. "Je kunt in het veld als het ware door het model lopen", zo omschrijft begeleider dr Sytze de Bruin van de leerstoelgroep Geoinformatie en remote sensing het.

Volgens De Bruin is het leerproject ook wetenschappelijk bijzonder, omdat het een eerste aanzet is tot het combineren van kennis op het gebied van 3D-modellering, geoinformatie, de fysieke kenmerken van het landschap met de beleving van licht. "Ik heb al een mailtje gekregen van VROM, waarin ze aangeven dat ze hiermee verder willen." | M.W.

Fotobijschrift: Computeranimatie van Wageningse en Nijmeegse studenten waarin verstrooiing van licht in de mist op het overslagcentrum zichtbaar wordt gemaakt.