Nieuws - 2 februari 2012

Studenten mishandeld om homoseksualiteit

De Wageningse student Lorenzo Locci en zijn vriend Andrea zijn twee weken geleden door vier jongens in elkaar geslagen omdat ze homo zijn. Dat is voor het eerst sinds jaren dat er om die reden in Wageningen lichamelijk geweld is gebruikt, zegt Kees van Asselt van homovereniging Shout.

Handen_vasthouden.jpg
Na een avondje stappen liep Lorenzo met zijn vriend Andrea over de Rooseveltweg naar huis. 'We hadden een paar biertjes op, en liepen een beetje te stoeien', vertelt Lorenzo. 'Gewoon lekker jolig en uitgelaten.' Achter zich hoorden ze een groepje jongens homo-onvriendelijke dingen roepen.
Aanvankelijk liepen de twee door, maar Lorenzo draaide zich op een gegeven moment om en riep:  'I'm gay, what's your problem?!' Daarna escaleerde de situatie. Andrea kreeg een klap op zijn oog waardoor zijn wenkbrauw open sprong. Ook Lorenzo kreeg klappen in zijn gezicht. Even later lag hij op de grond en zag hij hoe drie van de jongens Andrea in zijn rug schopten. De jongens renden weg toen Andrea een auto wist aan te houden. De twee werden naar het ziekenhuis gebracht, waar Andrea's wenkbrauw gehecht moest worden.
Het incident kwam in het nieuws als een gewelddadige overval, maar dat klopt niet helemaal. 'Het was niet bedoeld als overval, want mijn tas is volgende dag aan de overkant teruggevonden. Alleen de trui die ik die dag had gekocht is weg.' De dader waren volgens Lorenzo jonger dan 18 en niet onder invloed. 'Het ging niet om mijn spullen, ze waren agressief, maar volgens mij niet door alcohol of drugs.'
Volgens Kees van Asselt van homovereniging Shout is het al lang geleden dat een dergelijk incident heeft plaatsgevonden in Wageningen. 'Er heerst hier een behoorlijk klimaat van tolerantie. Ik denk dat dit een uitwas is door gebrek aan voorlichting.' Shout trekt al jaren langs middelbare scholen in de omgeving om te praten over homoseksualiteit. 'Dat kweekt begrip', vertelt van Asselt. 'We praten met de leerlingen, we vormen geen meningen om.'
Lorenzo is geschrokken, maar denkt er niet aan te verhuizen. 'Ik ben in Italiƫ wel erger gewend.' Andrea is weer terug naar Duitsland, waar hij studeert.
De politie is nog op zoek naar getuigen, met name naar de automobilist die de politie heeft gebeld. Het incident gebeurde op zaterdagavond 21 januari rond half twaalf bij het bruggetje naar de Tarthorst en de Rooseveltweg. De daders zijn vier jonge mannen, een donkere en drie blanke, die allemaal sportkleding droegen. Als je informatie hebt, bel naar 0900-8844.