Student - 15 februari 2007

Studenten maken sapjes in eigen fabriek

Studenten van Van Hall Larenstein in Wageningen gaan samen met mbo-leerlingen gezonde sapjes op de markt brengen. Ze worden binnenkort geproduceerd in de nog op te zetten ‘leerfabriek’ in Ede.

Drie studenten van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie in Wageningen werken sinds begin februari aan de ontwikkeling van een sapje dat in september in de leerfabriek gemaakt wordt. Mbo-leerlingen deden het voorbereidende marketingonderzoek. Twee VHL-studenten gaan het drankje ontwikkelen, een derde maakt een strategisch marketingplan. ‘Het wordt een gezond drankje op sapbasis met iets wat extra energie geeft’, verklapt Maarten Niekus, de marketeer van het drietal.
In een later stadium zullen meer studenten van VHL bij de leerfabriek betrokken worden, onder andere om mbo’ers aan te sturen. ‘We willen zelfs kijken of we het een onderdeel van het curriculum kunnen maken’, zegt docent Jacques Molmans.
De fabriekshal wordt de komende maanden bij PTC+ in Ede ingericht, met apparatuur die door het bedrijfsleven wordt aangeboden. Mbo-leerlingen op het gebied van elektrotechniek en werktuigbouwkunde voeren dit uit. In september moet de fabriek draaien en gaan de sapjes in de verkoop. De studenten willen de drank in eerste instantie slijten aan scholen in de omgeving van Ede. De initiatiefnemer, de stichting Werkenleren, begint hierna mogelijk andere leerfabrieken voor voeding elders in het land.