Wetenschap - 9 juni 2011

Studenten laten bacteriën knipperen

Wageningen doet voor 't eerst mee aan biotech-wedstrijd. iGEM-team wil pratende cellen zichtbaar maken.

De Wageningse deelnemers aan de genetische knutselcompetitie iGEM.

Cellen staan in voortdurend contact met elkaar. Zonder die communicatie is complex leven niet mogelijk. Maar kun je dat zichtbaar maken? Ja, denkt Martijn Wapenaar. Hijzelf en veertien medestudenten bedachten een manier om communicatie tussen bacteriën met het blote oog zichtbaar te maken.
Het team bachelor- en masterstudenten (moleculaire levenswetenschappen, bioinformatica en biotechnologie) vormt de Wageningse deelname aan de internationale genetische knutselcompetitie iGEM. De competitie (www.iGEM.org) is bedoeld om het vakgebied van de synthetische biologie te populariseren. Bij deze jonge tak van wetenschap gaat het erom bestaande organismen nieuwe kunstjes te laten doen door extra genetisch materiaal in te bouwen.
Lichtslang
De Wageningers, gesteund door de nieuwe leerstoelgroep System and Synthetic Biology,  richten zich op het visueel maken van communicatie tussen cellen. Hun deelname bestaat uit twee projecten. In het ene project proberen de studenten een kolonie E. -coli bacteriën tegelijkertijd en periodiek te laten oplichten. Bacteriën laten oplichten is een veelgebruikt thema in de iGEM-competitie. Maar van een hele kolonie een soort knipperlicht te maken is nieuw. De moeilijkheid zit 'm volgens Wapenaar in het knipperen: het licht moet ook weer uit.
In het tweede project wordt van de schimmel Aspergillus nidulans een soort levende lichtslang gemaakt. Aan het uiteinde van de schimmeldraad wordt een lichtsignaal opgewekt dat zich vervolgens door de schimmeldraad voortplant. Volgens Wapenaar is zijn team het eerste dat met schimmels werkt. Hij verwacht daar hoge ogen mee te gooien bij de jury. Begin oktober is de finale van de Europese voorronde in Amsterdam. Daarna volgt de echte finale in Boston.

Wie de Wageningers wil volgen kan terecht op: http://2011.igem.org/Team:Wageningen_UR