Nieuws - 22 november 2007

Studenten kraken belastingkantoor

Het oude belastingkantoor op de Marijkeweg in Wageningen is gekraakt. Maandagavond 19 november is een groep van zeker dertig mensen, onder wie veel studenten, het pand ingetrokken. Ze vinden dat er te weinig betaalbare woonruimte in de stad is, en dat speculanten en antikraakorganisaties als Interim Vastgoedbeheer de woningnood in stand houden.

De kantoorkolos staat al jaren leeg. Eind 2003 werd die voor 1,2 miljoen euro verkocht aan projectontwikkelaar 4MAX uit Ede. Slechts af en toe woont er via Interim een antikraakwacht in. De leegstand was de jongeren een doorn in het oog. ‘Deze speculatie houdt de woningnood in stand, en studenten zijn daar de dupe van’, aldus een van de betrokken studenten.
Interim Vastgoedbeheer was niet blij met de kraakactie en kwam de volgende dag langs met acht brede mannen. Die vroegen de krakers op een intimiderende manier om weg te gaan. De studenten vonden dat hun huisvrede werd verstoord en belden de politie. Buiten kwam het tot een opstootje, toen er over en weer foto’s werden genomen. De door de politie ingeschakelde officier van justitie stelde uiteindelijk vast dat de krakers mochten blijven. Interim wil geen commentaar geven.
De eigenaar stelt dat er plannen zijn met het gebouw, en verwijst voor de verbouwingsplannen naar een folder over ‘Het blauwe domein’. Er zou in 2008 worden begonnen met de realisatie van grote, luxe appartementen en bedrijfsruimten in het oude kantoor en woon-werkvilla’s op het terrein.
Volgens studentenhuisvester Idealis valt het overigens mee met de woningnood onder studenten in Wageningen. Adjunct-directeur Jan Harkema geeft wel toe dat de druk op de kamermarkt van september tot november hoger was dan de voorgaande jaren, door stijging van het aantal studenten. ‘Voor heel Wageningen gelden forse wachttijden, vooral voor starters. Maar we gaan er nog steeds van uit dat eind februari alle studenten onderdak zullen hebben.’
De jongeren blijven voorlopig gewoon bivakkeren in het belastingkantoor. Al is het er wel koud.