Wetenschap - 26 april 2001

Studenten klagen over makkelijke tentamens

Student-leden van de opleidingscommissies Rurale ontwikkelingsstudies en Tropisch landgebruik denken dat docenten zich makkelijk afmaken van de tentamens van vakken die door de herprogrammering gaan verdwijnen.

De studenten schreven een brief aan de commissie Algemene bijstand inzake de overgangsregeling. Daarin staan veertien vakken van het oude programma opgesomd. De klachten vari?ren van 'het tentamen werd makkelijker bevonden dan voorheen' tot 'bij herkansing werd hetzelfde tentamen gegeven'.

Helmke Hofman, een van de student-leden: "We kunnen het niet bewijzen maar hebben het gevoel dat tentamens makkelijker worden. Het is vanuit de docenten gezien ook wel begrijpelijk want de leerstoelgroepen kampen met gebrek aan mankracht."

Mr. Ab van Eldijk doceert het vak Recht en rurale ontwikkeling. Studenten gaven aan dat het tentamen gelijk was aan een van de oefententamens. Van Eldijk: "Het tentamen was een samenstelling van oude tentamens. Bij essayvragen gebruik ik meerdere jaren hetzelfde artikel. In de les geef ik zelfs aan wat de kern van het stuk is, dus studenten die op college zijn geweest weten al wat ze kunnen verwachten."

Voor de studenten zitten er twee kanten aan de medaille. "Iedereen vindt het lekker om met weinig moeite een vakje te halen maar aan de andere kant willen studenten ook een goede opleiding", zegt Hofman.

Ook Laura Graus van de opleidingscommissie Biologie maakt zich zorgen; van alle kanten hoort ze vergelijkbare verhalen. "Zelf heb ik ook het idee dat de examenvragen niet zo diepgaand zijn als de stof zelf. De stof van een vak over fysiologie snapte ik echt niet. Toch had ik een zes. Daar was ik niet zo blij mee." | S.L.