Student - 26 mei 2011

Studenten kieperen huisvuil over het balkon

Idealis stopt huisvuilproef in Dijkgraaf omdat de overlast te groot werd.

Idealis is bij studentencomplex Dijkgraaf voortijdig gestopt met een experiment waarbij studenten hun eigen huisvuil wegbrengen. Veel studenten weigerden hun volle vuilniszakken naar het verzamelpunt te brengen. In plaats daarvan gooiden ze de zakken vanaf het balkon naar beneden. Oorspronkelijk zou de proef lopen tot het einde van deze maand, maar volgens Idealis was er te veel overlast om ermee door te gaan. De studenten zijn met een brief op de hoogte gesteld.
De bedoeling van het in april gestarte experiment  was dat de studenten van de complexen Asserpark, Dijkgraaf, Haarweg, Hoevestein en Marijkeweg zelf hun afval konden verzamelen in het 'afvalstraatje' bij hun complex. Studenten in andere complexen doen dit al, zo legde Idealis uit. Ook de bewonersvertegenwoordiging (SFO) vond het achterhaald om oud papier en huisvuil door derden te laten wegbrengen. Het zelf wegbrengen van afval zou de huurder een tot twee euro per maand schelen in de servicekosten.
De proef in de overige studentencomplexen verloopt wél goed, aldus Idealis. De studentenhuisvester geeft geen verklaring waarom het misging in Dijkgraaf. Volgens een van de bewoners zou  het vuilnis niet uit luiigheid naar beneden worden gegooid, maar uit loyaliteit met de schoonmaker. Die zou gekort worden op zijn uren als de studenten zelf hun afval gingen verzamelen. Volgens Idealis is daar echter geen sprake van.