Student - 1 juli 2016

Studenten geven centrum Wageningen onvoldoende

4

Vijfjes en zesjes krijgt het centrum van Wageningen van studenten. De binnenstad haalt zelfs onvoldoendes als het gaat om winkelaanbod, musea en tentoonstellingen, blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Wageningse studenten.

udenten overhandigen hun onderzoek aan Wethouder Ter Maat (Foto: Elliane Rookmaker)

Het onderzoek werd in opdracht van de Gemeente Wageningen uitgevoerd in het kader van Academic Consultancy Training (ACT). Studenten voeren in een ACT opdrachten uit van opdrachtgevers uit het werkveld. Deze groep studenten kregen van de gemeente het verzoek om het imago van de binnenstad te onderzoeken. Voor het onderzoek hielden de studenten een enquête in de binnenstad onder meer dan 300 mensen. Han ter Maat, Wethouder ruimte, verkeer, binnenstad en sport, ontving de resultaten van het onderzoek op woensdag uit handen van de studenten.

We zagen heel duidelijk in onze enquête dat de studenten niet weten wat er te doen is in de binnenstad
Marlene Ras, student Internationale ontwikkelingsstudies

Onvoldoendes
Studenten gaven de binnenstad in een enquête een 4,7 als het gaat om musea en tentoonstellingen en een 5,3 op winkelaanbod. De gemeente moet volgens het onderzoek meer zijn best doen om winkels uit het middensegment naar Wageningen te halen, zoals een H&M en The Sting. Ook zou de gemeente meer activiteiten in de binnenstad moeten stimuleren, gratis parkeren moeten doorvoeren en een overzichtelijke agenda maken. ‘We zagen heel duidelijk in onze enquête dat de studenten niet weten wat er te doen is in de binnenstad’, zegt Marlene Ras, student internationale ontwikkelingsstudies en teamleider van het onderzoek.

Wel kreeg de stad een ruime voldoende voor vriendelijkheid en betrokkenheid van studenten. Een van de aanbevelingen van de studenten die het onderzoek deden, was om de stad te promoten als een vriendelijke stad. Verder scoorde de binnenstad ook mager op betaalbare restaurants (5,7) en ook het aanbod van goedkope winkels scoorde maar net een voldoende, een 5,8.

Toekomst
Wethouder Ter Maat heeft het onderzoek laten uitvoeren in het kader van het project ‘Aan de slag met de binnenstad’, bedoeld om Wageningen aantrekkelijker te maken. De wethouder wil dat de universiteit zich meer in de stad laat zien en samen met de gemeente activiteiten en evenementen gaat organiseren. ‘Maar we hadden geen beeld van wat studenten willen. Daarom hebben we de universiteit gevraagd om dit voor ons te onderzoeken.’

Re:acties 4

 • Marike

  Voor de mannelijke studenten heb ik in een 2ehands herenkleding winkel met mooie merkkleding in de nieuwstraat in Wageningen.
  Je bent van harte welkom! Marike van 't Herenzaakje

  Reageer
 • St.

  De binnenstad van Wageningen is nooit erg aantrekkelijk geweest voor jongeren/studenten. De meeste kledingwinkels zijn toch gericht op een ouder segment. Voor mannelijke studenten zijn de enige betaalbare opties WE en J&J en voor vrouwen alleen de Vera Moda.

  Daarnaast is de ontwikkeling van de campus niet een bedreiging voor het studentenleven maar moet er misschien worden gerealiseerd dat het studentenleven zich niet meer in de binnenstad afspeelt maar op de campus. Een logische ontwikkeling aangezien de gemiddelde student daar toch veel tijd spendeert. Vele studenten komen niet eens in de buurt van het centrum doordeweeks.

  Daarnaast is de binnenstad qua stappen ook niet aantrekkelijk voor studenten, er kan bij studentenkroegen of verenigingen buiten de stad goedkoper worden gedronken en meestal is het daar ook gezelliger. Alleen met mooi weer is het gezellig om op de markt een drankje te doen, maar wanneer de zon ondergaat is er nog nauwelijks wat te doen.

  Het lage cijfer voor musea en tentoonstellingen is wel apart. Wageningen heeft een van de grootste beeldengallerijen in Nederland en daarnaast een excellente schouwburg. Ik denk dat studenten zelf niet actief genoeg zijn naar het zoeken van culturele activiteiten.

  Qua betaalbare restaurants zijn er wel opties en hebben enkele restaurants ook leuke acties om dit te promoten. Ik denk dat de Nederlander gewoon te gierig is en verwacht restaurant eten voor snackbar prijzen.

  Reageer
  • Buurman

   St., ik denk dat wij een andere definitie voor 'studentenleven' hebben. Op de campus speelt zich het 'studieleven' af, en zeker geen studentenleven, aangezien daar geen feesten, studentenverenigingen e.d. zijn, maar slechts de universiteit. Student zijn houdt voor mij veel meer in dan alleen studeren.

   Dat vele studenten niet eens in het centrum komen doordeweeks bevestigt mijn stelling dat studenten zijn weggetrokken uit de binnenstad en geen idee hebben wat voor moois zich daar allemaal afspeelt. Erg jammer, want ik vind dat die studenten daardoor heel veel missen.

   Ik snap je stelling niet dat er in kroegen buiten de stad goedkoper en gezelliger kan worden gedronken. In de binnenstad/het centrum (of bedoel je dat soms met 'buiten de stad'?) kan er op studentenverenigingen zeer goedkoop (rond de €1 per biertje) worden gedronken, zelf vind ik het daar zeer gezellig.

   Met je punten over restaurants en winkels ben ik het trouwens volledig eens.

  • St.

   Beste buurman,

   Natuurlijk is studeren meer dan alleen op de universiteit zitten! Daar ben ik het volledig met je eens!

   Met drinken in de stad bedoel ik meer de kroegen rondom de markt. De enige kroeg waar je nog vaak studenten aantreft is de zaaier. In de rest zitten alleen "echte" Wageningen. Natuurlijk kan er goed gezopen worden op de studentenverenigingen, zelf vind ik die niet echt in de stad liggen, maar dat is een kwestie van waar je de grens trekt.

   Ik snap alleen niet wat je bedoelt met al het moois dat gebeurt in de stad? Natuurlijk is er soms een "festival"(leeffestival, woetstock) maar ik heb altijd het gevoel dat die festivals niet echt gericht zijn op studenten. Alleen 5 mei is voor vele studenten een leuke activiteit in het centrum, de rest vind denk ik vele studenten niet interessant. Daarnaast is doordeweeks op woensdag alleen de markt interessant maar voor de rest is er niet veel te doen.

 • Buurman

  Dit is het resultaat van alles willen centraliseren op en rond de Campus. Ontwikkelingen als de Campus Plaza trekken studenten weg uit de binnenstad naar de Campus. Een bedreiging voor het studentenleven.

  Reageer
 • Kledingmiep

  Mee eens, meer leuke betaalbare kledingwinkels !! Nu moet je naar Arnhem.

  Maar.... is dit echt op MSc niveau ??? Zo'n ACT opdracht als dit lijkt heel erg wat ik op mijn HBO moest doen.... Dit lijkt geen opdracht voor een universiteit die kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan.

  Ik hoop dat ik volgend jaar (ben in feb begonnen) een beter opdracht krijg !

  Reageer
  • ACT

   ACT is idd nogal afgekeken van HBO, met veel zelfreflectie ed. Maar je kunt zelf natuurlijk wel wat sturen met het nivo van de output

  • Zeker

   Dan ga je toch naar Arnhem?
   Dan kom je tenminste nog eens ergens met je gebreide trui.


Re:ageer