Wetenschap - 22 maart 2001

Studenten gaan door na bachelorsdiploma

Studenten in het Wetenschappelijk Onderwijs (WO) zullen, na het behalen van een bachelorsgraad, verder willen studeren voor een masterstitel. Dit meldt het onlangs verschenen rapport van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) met meningen van studenten over de aanstaande wijziging van het hoger onderwijsstelsel naar een bachelors-/masterssysteem.

Het onderzoek is gehouden onder studenten in het WO en het hoger beroepsonderwijs. Het nieuw voorgestelde systeem bestaat in het WO uit een driejarige bachelorsfase met daaropvolgend een mastersfase van een ? twee jaar.

De helft van de studenten denkt de studie niet te onderbreken tussen de bachelors- en mastersfase. Een kwart overweegt wel te gaan werken.

Van de WO-studenten is de helft positief over de invoering van de titel van topmaster naast de gewone masterstitel. Topmasterstudies, die intensiever en van een hoger niveau zijn, zouden de studenten extra uitdagen. Wel zijn de ondervraagden bang voor een verminderde kwaliteit van de masterstudie en voor selectie anders dan op motivatie. | Y.d.H.