Nieuws - 7 december 2010

Studenten filmen zwijntjes

Voor het eerst in decennia zijn er weer wilde zwijnen op de Utrechtse Heuvelrug. Twee Wageningse studenten is het gelukt de beesten te filmen. Als voorbereiding op een groter avontuur.

Cameratrapinboom_21.11_.jpg
Met het filmpje haalden Christoph Janzing en Stefan Sand NOS headlines. Maar voor hen is dit slechts een kleine stap in een groter geheel.  'We willen eigenlijk naar Turkije om een Perzisch luipaard te filmen', vertelt Janzing, vijfdejaars Bos- en natuurbeheer. 'Die zijn ontzettend zeldzaam, dus het is een megaproject.'  

Om alvast ervaring op te doen leenden de twee een camera-val van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. Een boswachter hielp ze aan kaarten. 'Tijdens de verkenningstocht zagen we een zwarte schim de bramen in schieten en we hoorden een knor', aldus Janzing. 'Helaas was het beest daarna verdwenen.' Daarom gingen de heren gericht op zoek naar zwijnsporen als voedsel en haar. Ze hingen drie camera-vallen op, kleine camera's die alleen filmen als er iets warms voorbij komt. Na een week hadden ze beet: