Student - 8 maart 2012

Studenten en social media. Een must?

Stelling: Als student kun je tegenwoordig niet meer zonder social media

26-JenM-wit-BdG-8196.jpg
Marlies: Het klopt dat social media voor studenten heel belangrijk zijn. Maar door wie komt dat? De reden dat social media tegenwoordig zo prominent lijken te zijn, is dat we er met zijn allen aan meedoen.  Het hoeft niet als je er echt geen zin in hebt, maar dan loop je wel het risico dat je dingen niet meekrijgt. Zo gaat dat als je je verzet tegen iets waar een overgrote meerderheid aan meedoet. Je kunt erover klagen, maar handiger is wat mij betreft om er maar gewoon gebruik van te maken. Persoonlijk zie ik niet in wat er mis mee is om via Facebook feestjes en andere activiteiten te promoten, in contact te blijven met familie en kennissen die je niet vaak spreekt of om je eigen baankansen te vergroten door LinkedIn te gebruiken.
Reactie Jillis: LinkedIn gebruik ik zelf ook, omdat het nuttig is in mijn ogen. Echter, je moet ook kritisch blijven en blijven nadenken. Dat iedereen iets doet, is niet per se een goede reden om het ook maar te doen. Houd in elk geval rekening met de privacygevoeligheid van informatie over jezelf en zeker ook anderen.

Jillis: Uitnodigingen voor feestjes, slap gezwets en gare spelletjes worden al een tijdje via Facebook gedaan. Daarna gingen zichzelf interessant vindende mensen massaal op Twitter onzin spuien. En de laatste tijd is het steeds normaler dat je je op websites moet identificeren met een Facebookaccount. Vanwaar die gekte? Hebben mensen niet door dat het een hype is, waarbij je belangeloos al je priv├ęgegevens aan Facebook doneert, zodat zij die kunnen verkopen? Hyves is al aan het doodbloeden, Faceboek holt al achteruit en haar beursgang is de nieuwste bubbel. Daarnaast snap ik niet waarom zoveel mensen de drang hebben al hun nutteloze, maar soms ook privacygevoelige informatie met de hele wereld te willen delen. In plaats van dat mensen nadenken wat ze allemaal op internet plempen, rennen ze als 'sheople' achter een gelikte internetondernemer aan. We hebben altijd zonder deze sociale netwerken gekund. Hebben we ze ├ęcht zo nodig als we denken?
Reactie Marlies: Dat mensen veel onzin en privacygevoelige informatie delen, ben ik met je eens. Echter, dit is de verantwoordelijkheid van de mensen zelf, waar ze inderdaad best eens beter over zouden kunnen nadenken. Maar het doet niets af aan waarvoor het wel nuttig kan zijn.