Nieuws - 7 november 2019

Studenten dakloos na brandweercontrole

tekst:
Coretta Jongeling

Binnen vijf dagen onderdak moeten vinden voor acht mensen, twee katten, een hond en kippen. Het overkwam acht WUR-studenten nadat hun Renkumse huis volkomen onverwacht werd afgekeurd voor bewoning. De vergunningen en brandveiligheid waren niet op orde.

Lianne Eertink in haar inmiddels lege kamer
foto: Coretta Jongeling

Tijdens een veiligheidscontrole van een snackbar viel het de brandweer op dat het huis erachter ook bewoond werd. Het wordt al zo’n dertig jaar verhuurd aan studenten, maar was al die tijd nog nooit gecontroleerd. Veel plafonds bleken gemaakt van brandbaar softboard en nergens hingen rookmelders.

In eerste instantie leek het met een sisser af te lopen; de huisbaas beloofde maatregelen te treffen. Maar toen ook de wooninspectie kwam kijken, bleek het huis helemaal niet geregistreerd te staan als studentenhuis. De bewoners waren verbijsterd. ‘We staan allemaal ingeschreven bij de gemeente en je gaat ervan uit dat de huisbaas weet wat de regels zijn’, zegt Elise Lange, bachelorstudent Internationale Ontwikkelingsstudies.

We hadden zo’n geweldig huis; het voelde als familie

Na de inspectie kregen de bewoners vijf dagen de tijd om te verhuizen. In die periode zat er elke nacht een brandweerman op de bank om het huis te bewaken. De bewoners namen ondertussen een week vrij om te zoeken naar nieuwe woonruimte. ‘We hebben alle campings en hotels in de regio gebeld, maar alles zat vol’, zegt masterstudent Animal Sciences Lianne Eertink, die tijdelijk weer bij haar ouders is gaan wonen. Ook samen een huis huren bleek onmogelijk. ‘Zodra het woord “student” viel, zeiden alle verhuurders nee.’

De bewoners hebben nu op verschillende plekken tijdelijk onderdak gevonden en zijn nog op zoek naar een definitieve oplossing. Eertink: ‘We hadden zo’n geweldig gezellig huis. Het voelde echt als familie.’