Nieuws

Studenten bouwen sensor om biowapens te detecteren

Drie Wageningse studenten zijn in de prijzen gevallen met hun idee om biologische wapens te kunnen detecteren. Ze willen een sensor bouwen die kan zien of een organisme is gemodificeerd met CRISPR-Cas9, een methode om DNA aan te passen.

Het CRISPR Clear team met van links naar rechts Angelina Horsting, Martijn van Galen en

Carina Nieuwenweg. © Martijn van Galen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) beloonde het voorstel van de drie studenten tijdens de Top Sector Chemistry Student Competition deze maand met 27.000 euro.

Martijn van Galen, Angelina Horsting en Carina Nieuwenweg kennen elkaar nog van het begin van hun bachelor Moleculaire Levenswetenschappen. Inmiddels zitten ze in het vierde studiejaar. Het drietal wil een sensor bouwen die in het veld detecteert of een organisme gemodificeerd is met een CRISPR-Cas9 gene drive. Dat is een techniek waarmee je heel gericht een mutatie kan aanbrengen in het DNA van een organisme. De techniek kan gebruikt kan worden om een gene drive te initiëren, waarmee een mutatie zich razendsnel door een populatie kan verspreiden.

Martijn van Galen: ‘Bij biologische oorlogsvoering kan sprake zijn van gevaarlijke genetische modificatie. Denk bijvoorbeeld aan ratten of muggen die gemodificeerd zijn en zo ziektes kunnen overbrengen op mensen. Een detectiesysteem dat je direct vertelt of er een mutatie in het DNA van een organisme is aangebracht, kan bij zo’n oorlog erg handig zijn. Zo zou je snel en ter plekke kunnen vaststellen of een mug ziektes bevat.’

Scheikundeconferentie

De studenten kregen 27.000 euro om het detectiesysteem, dat ze CRISPR Clear doopten, te ontwikkelen. Het geld gebruiken ze onder meer voor de detectietechniek en het bouwen van de sensor. Als ze resultaat boeken maken ze kans op winst bij de landelijke scheikundeconferentie CHAINS, waar vorig jaar drie Wageningse Honours-studenten de eerste prijs mee naar huis namen. Dat zou een mooie promotie voor hun project zijn, aldus Van Galen. Maar ook als een ander team er met de winst vandoor gaat, is er geen man overboord. ‘Als het project lukt, kunnen we het niet alleen gebruiken voor het detecteren van gene drives maar ook van andere schadelijke bacteriën of virussen. We zien nog steeds de mogelijkheid om het product op de markt te brengen en zo een concrete bijdrage aan de wetenschap en samenleving te leveren.’

Van Galen, Horsting en Nieuwenweg zullen komende zomer hun project uitvoeren bij de vakgroepen bionanotechnologie en microbiologie. Bij de eerste vakgroep hebben ze ervaring met sensoren, bij de tweede juist met genetische modificatie.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.