Nieuws - 5 juli 2007

Studenten bouwen robotzwaluw

944_nieuws.jpg
Een groep Delftse studenten Lucht- en ruimtevaarttechniek gaat onder begeleiding van de Wageningse promovendus ir. David Lentink een robotzwaluw bouwen, genaamd Roboswift. Lentink publiceerde onlangs in Nature over de vliegcapaciteiten van de gierzwaluw. De Delftse studenten willen zijn kennis gebruiken in hun ontwerp.
Lentink schreef in Nature dat de gierzwaluw een efficiënte vlieger is doordat hij de vorm van zijn vleugels kan aanpassen aan zijn snelheid. Het Delftse vliegtuigje zal gebruik maken van dat inzicht. Volgens Lentink wordt het daardoor mogelijk een vliegtuigje te maken dat bij verschillende snelheden efficiënt vliegt. Vliegtuigen met vaste vleugels hebben één snelheid waarbij zij optimaal vliegen. Harder vliegen dan die snelheid kost veel energie.
Roboswift is naar verwachting begin 2008 klaar. Het vliegtuigje kan dan met een zender vanaf de grond worden bestuurd en bijvoorbeeld gierzwaluwen volgen. ‘Ik denk dat dat gaat lukken als de dieren rustig zweven. Als ze meer capriolen uithalen, is de piloot met de zender waarschijnlijk veel te traag om ze te volgen.’
Uiteindelijk bouwen de studenten drie Roboswifts om in maart 2008 deel te kunnen nemen aan een wedstrijd voor kleine vliegtuigjes in India. Elk vliegtuigje krijgt drie camera’s die opnames kunnen maken van vogels, maar ook van mensen op de grond. Voor een eerder ontwerp van Lentink, de op insecten geïnspireerde Delfly, bestond veel interesse van de defensie-industrie. Die is geïnteresseerd in de mogelijkheden om de kleine vliegtuigjes te gebruiken voor spionage.