Nieuws - 16 juni 2011

Studenten blokkeren Gaia

Een groep van ongeveer dertig studenten blokkeerde rond het middaguur de entree van Gaia. De studenten Omgevingswetenschappen eisen voldoende afstudeerplekken, die groot genoeg zijn.

IMG_6649.JPG
Nu al moeten masterstudenten van Landschapsarchitectuur maanden voor het afstuderen een ruimte reserveren. Voor bachelorstudenten zijn er helemaal geen werkruimtes. Zij moeten thuis of in de bibliotheek aan de slag. De studenten vrezen dat de situatie er nog verder op achteruit gaat, als het bestuurscentrum eind december naar Atlas verhuist. Daardoor moet het departement flink inkrimpen.
De actie was georganiseerd door studentenvakbond WSO, in samenwerking met de vijf studieverenigingen van Omgevingswetenschappen; Genius Loci, Nitocra, Aktief Slip, Pyrus en Sylvatica. Auke de Bruin, van de directie van Omgevingswetenschappen, kwam een kijkje nemen in de hal van Gaia. Hij garandeerde dat iedere student straks een plek zou hebben om te werken. 'Het idee is dat Gaia een gebouw wordt met meer dynamiek. Er komen meer flexplekken. Zo kan ik me voorstellen dat bachelorstudenten hun afstudeerwerk doen op de werkplek van een gastmedewerker op het moment dat Omgevingswetenschappen weinig gastmedewerkers heeft.'

De studenten zetten ook hun vraagtekens bij de grootte van de afstudeerplekken. De norm is 4 vierkante meter per student. Omgevingswetenschappers maken echter veel kaartmateriaal. Studenten hebben ruimte nodig om ze te bestuderen en te bewaren. De demonstranten zaten met hun boeken en kaarten op met tape afgezette plekken van 2 bij 2, om te laten zien hoe krap dat is. Volgens De Bruin voldoet de grootte van de werkplekken aan de norm, vastgesteld door de werkgroep Huisvesting. 'Bovendien is de norm, na aandringen van de OR van Omgevingswetenschappen, verhoogd van 650 vierkante meter naar 800 vierkante meter.'
De OR van Omgevingswetenschappen (die ook aanwezig was bij de protestactie) had eerder een negatief advies uitgegeven over de verhuizing, onder andere vanwege bezorgdheid over het aantal werkplekken voor zowel studenten als medewerkers.