Organisatie - 1 januari 1970

Studenten aan de haal met tijdcapsule

Een goeie grap, noemt rector prof. Bert Speelman de poging tot diefstal van de tijdcapsule, vorige week. Een aantal studenten probeerde er na afloop van de eerstesteenlegging van het Forumgebouw, waarbij een tijdcapsule werd ingemetseld, met de kluis van door te gaan.

De kluis, gevuld met boodschappen voor de toekomst, was vorige week in het beton gestort, maar kwam bovendrijven door het te lage soortelijk gewicht. Daarop hadden bouwvakkers latjes over het gat getimmerd die de kluis op zijn plaats moesten houden. Deze bleken echter eenvoudig te verwijderen, zo ontdekten enkele studenten, die de kluis vervolgens uit het gat wisten te tillen.
Edgar Vos, bouwpastoor van de kenniseenheid Groene ruimte, was getuige van de poging en maakte zelfs een foto van de daders. ‘Ik zag een paar studenten bezig met de kluis en zei toen dat ze de kluis moesten laten staan. Ik heb toen ook gezegd dat ze al duidelijk herkenbaar op de foto stonden. Verder wilde ik geen politieagentje spelen. Toen ben ik de bouwput weer uitgegaan naar de anderen.’
Uiteindelijk wisten de studenten de kluis uit het gat te tillen toen de organisatoren achter de feesttent bezig waren het terrein af te sluiten. De kluis werd de volgende dag in de bouwput teruggevonden. / JH