Nieuws - 4 oktober 2016

Studente wint goud met powerliften (video)

tekst:
Vincent Koperdraat

Iris Brunsmann heeft goud gewonnen tijdens het Nederlands Studenten Kampioenschap Powerliften in Tilburg. De studente is door deze prestatie geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap in december.

Foto: Stein Jongerius

Powerliften is een populaire krachtsport en draait eigenlijk maar om één ding: een maximaal gewicht met correcte uitvoering in één keer verplaatsen. Er zijn drie onderdelen:

  • Squat
  • Benchpress
  • Deadlift

Omdat Iris Brunsmann afgelopen weekend in Tilburg het meeste gewicht omhoog tilde bij al deze onderdelen, werd ze eerste. Kleine aantekening: ze was samen met een andere vrouw de enige deelneemster in haar gewichtscategorie (minder dan 72 kilo). Dat doet niks af aan haar prestatie, maar zegt meer iets over het schrale deelnemersveld bij het Studenten Kampioenschap Powerliften.

Dat ze als winnaar uit de bus kwam in de sportschool van de Universiteit van Tilburg verraste haar zelf ook. 'Mijn doel was om me te plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap in december. Dat ik nu eerste ben geworden is heel fijn. Ik heb meer opgetild dan ik in mijn hoofd had'.

Opmerkelijk
Nog geen anderhalf jaar geleden is Brunsmann begonnen met Powerliften. Dat ze nu al zo snel zich kwalificeert voor het NK is opmerkelijk volgens Wietse in het Panhuis. Hij is de voorzitter van krachtsportvereniging Wageningen Beasts en heeft wel een verklaring voor het succes van Brunsmann. 'Iris volgt een strik eet- en traningsschema. Dat is lastig vol te houden voor veel mensen, maar het lukt haar wél. Daarnaast heeft ze gewoon aanleg voor powerliften. Het gaat Iris net iets gemakkelijker af dan anderen'.

Iris volgt een strik eet- en traningsschema. Dat is lastig vol te houden voor veel mensen, maar het lukt haar wél.

Maar van het predikaat natuurtalent wil Brunsmann zelf niks weten: 'Ik heb nu weliswaar gewonnen. Maar straks, op het 'echte' NK in december, zijn véél sterkere vrouwen mijn tegenstander. Die zitten in dezelfde gewichtsklasse en tillen met gemak tientallen kilo's meer dan ik'.

En daar kan de studente best wel eens gelijk in hebben. Zo tilde Brunsmann in Tilburg bij het onderdeel Benchpress 67,5 kilo. Ter vergelijking: Vorig jaar werd bij het NK Powerliften door één van de vrouwen 100 kilo omhoog getild.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan