Student - 19 augustus 2015

tekst:
Linda van der Nat
3

Drie jaar heeft Hilde de Laat erover gedroomd en vandaag stapt ze op de boot naar het eiland Edgeøya; als een van de weinige studenten mag ze mee met de Spitsbergenexpeditie. Voor Resource houdt de masterstudente Biologie de komende dagen een blog bij.

In 2012 volgt Hilde de bachelor Biologie in Wageningen. Ze hoort de Groningse onderzoeker Maarten Loonen vertellen over een grote expeditie die hij wil opzetten naar Spitsbergen en de studente weet direct: ik moet mee. ‘Ik wilde al mijn hele leven naar het noordpoolgebied, omdat het zo’n afgelegen gebied is. Je verwacht niet dat ons menselijk handelen in Nederland invloed kan hebben op het onbewoonde eiland Edgeøya. Ik wilde met eigen ogen zien hoe het zit, bijvoorbeeld met klimaatverandering of plastic afval in zee.’

Hilde mailde Maarten Loonen direct met de vraag of er plek was voor haar op de boot. ‘En daarna mailde ik hem elke maand met de vraag hoe het ervoor stond, om het contact warm te houden.’ Een paar maanden geleden kreeg ze een verlossend telefoontje: er was plek voor haar. Samen met drie andere studenten, van de Universiteit van Utrecht, vaart ze negen dagen mee op het schip de Ortelius.

Tijdens de expeditie voert Hilde een onderzoek uit voor haar tweede masterthesis, over wetenschapscommunicatie. Terwijl de wetenschappers aan boord zoogdieren, vogels, archeologie, geologie, klimaat en mossen bestuderen, gaat Hilde de wetenschappers bestuderen. En dan met name de interactie die ze hebben met de journalisten aan boord. Hilde: ‘Door het teruglopen van onderzoekssubsidies moeten wetenschappers het belang van hun onderzoek kunnen aantonen aan het brede publiek. Communiceren over wetenschap wordt steeds belangrijker. Hoe zien de wetenschappers die rol? Hebben ze nagedacht over communicatiedoelen tijdens deze expeditie?’

Haar onderzoekssubjecten heeft Hilde al uitgebreid ontmoet en gesproken. ‘Het enthousiasme spat er bij iedereen echt vanaf, iedereen heeft er zin in. Dat ik erbij ben is zo uniek, ik kan het nog steeds niet geloven. Ik wil veel horen, veel beleven en meehelpen met onderzoek als het nodig is. Een ijsbeer zien zou ook fantastisch zijn, van een veilige afstand natuurlijk. Ik wil deze ervaring tot in de puntjes meemaken.’

Morgen verschijnt Hilde’s eerste blog over haar ervaringen tijdens de Spitsbergenexpeditie.

Lees alle blogs van Hilde

Lees ook

Re:acties 3

• Koen de Koning

Als je het mij vraagt is het teleurstellend dat er mensen zijn die zulke ongefundeerde uitspraken kunnen doen. Toevallig ken ik Hilde heel goed, en ik kan u verzekeren dat Hilde een bijzonder talentvolle student is. Als ik één student zou mogen aanwijzen die geschikt is voor deze reis dan is het Hilde wel. Ik ben ervan overtuigd dat haar ongeremde enthousiasme, haar bijzonder goede motivatie en haar kritische blik uitstekend passen bij deze expeditie. En dit zal dan ook de belangrijkste reden zijn voor haar plek op de boot. De woorden 'beschamend' en 'teleurstellend' zijn daarom hoogst ongepast.

• Anne

Ik ken Hilde niet, maar ik vind het tof dat ze gaat. Ik zou zelf ook zo'n mooie kans met beide handen gegrepen hebben. Als ze geen kwaliteiten gehad zou hebben, zou ze vast niet toegelaten worden.

Ik hoop dat ze een goede reis heeft! Zelf ben ik ook geïnteresseerd in wetenschapscommunicatie, dus als haar eindproduct ergens te lezen zal zijn, houd ik me aanbevolen ;)

• een persoon

Wie zegt dat ze geen kwaliteiten heeft? Ik ken haar niet hoor, maar het een hoeft het ander toch niet uit te sluiten. Wat een aannames zeg.. Pff

• Anoniem & Anoniem

Wederom teleurstellend Nederlands hoger onderwijs. Het hebben van contacten is duidelijk belangrijker dan het hebben van kwaliteiten. Beschamend, zeker voor ZO'N onderzoek. Het moet niet gekker worden.