Nieuws - 25 februari 2011

Student vs. politiek

Volgende week zijn er weer verkiezingen. Maar willen wij academici iets bereiken, dan moeten we heb niet aan de Nederlandse overheid overlaten.

Bij_de_buren_YK.jpg
Nederland wil toonaangevend zijn in onderzoek en onderwijs. Dat willen studenten, dat willen universiteiten, hogescholen, maar dat wil vooral de politiek heel erg graag. Maar er leiden - zoals naar Rome - talloze wegen naar de top. Studenten kiezen over het algemeen voor de lange weg - lang studeren, lange nachten, lang leve de lol - universiteiten willen vooral geld en de politiek... ja, wat wil de politiek eigenlijk? Bezuinigen, roeren omgooien, herstructureren. Maar of je daar de oorlog mee wint? Nee, als beter onderwijs of -zoek willen, kunnen we dat beter niet aan de Nederlandse overheid overlaten.
Wetenschap is een spelletje
Misschien is het beter om de boel in de handen van de Europese Unie te leggen. Krijg je mooi van die concurrerende kennisblokken: Europa versus Amerika, China, India. De EU ziet het al helemaal gebeuren dat er straks enkel nog Henk en Ingrids zijn, en dus een drastisch overschot aan stratenmakers en kapsters. Op zich prima, iedereen een mooi coiffure en feilloos gelegd zoab, maar kanker en andere enge ziektes moeten ook nog bestreden worden.
Om de wondere wereld van de wetenschap te stimuleren bij de Europese jeugd werd daarom voor de EU een heel geavanceerd - maar ook de langdurig en saai en ingewikkeld - wetenschapsspel ontwikkeld. (Kosten: 617 duizend euro). Of The Power of Research gaat werken om meer mensen enthousiast te maken voor science? Misschien worden scholieren pas echt enthousiast als er iets mee valt te winnen. Vier jaar lang uitlopen met je studie bijvoorbeeld, op kosten van de EU.
Latijnse bul
De beste weg naar goed onderwijs of onderzoek, is vaak je eigenwijze eigen weg. Dus je niets aantrekken van de politiek. ‘We moeten het heft in eigen hand nemen', zo moesten ze in Groningen gedacht hebben. Dat plan om dezelfde titel aan hbo'ers te geven als aan academici, da's natuurlijk desastreus voor de academsiche beeldvorming. Hbo'ers mogen zich straks dan wel bachelor of master noemen, van Latijn hebben die nep-academici nog altijd geen caseus gegeten. En dus brengt Groningen de Latijnse bul terug. Terug van tien jaar weggeweest en een mooi hulpmiddel om de scheiding der IQ's eens wat aan te scherpen. Da's nou het leuke van die academici: in Den Haag zijn ze slim, op de universiteit slimmer.
Of dat trouwens ook geldt voor de studenten op de Erasmus Universiteit, is maar de vraag. Uit een kleine steekproef bleek dat meer dan een derde van de Rotterdamse studenten op de VVD gaat stemmen - en dus de suggestie wekt dat ze achter dit kabinet staat met zijn plannen.
Vechten voor een friettent
In Nijmegen ondervonden studenten hoe slecht het eigenlijk gesteld is met de overheid en hun investering in een goed fundament voor onderwijs. Wie goed wil studeren, moet goed eten en dat doen ze in Nijmegen in de friettent op het Keizer Karelplein. Een begrip in de wijde omtrek en bovendien al 60 jaar onveranderd. Vanwege een bestemmingsplan-dingetje moest de friettent weg van de gemeente en plaatsmaken voor een saai park. Aangemoedigd door de studentenprotesten afgelopen maanden en de onrustige situatie in de Arabische wereld, liet de friettent en de studenten er zich niet bij zitten. Handtekeningen werden opgehaald, Hart van Nederland erbij gesleept en zie daar: de friettent mag blijven. Studenten blij, Henk en Ingrid blij, en de politiek... weer eens overbodig.