Student - 23 februari 2017

Student onderzoekt vegoaanbod kantines (video)

tekst:
Tessa Louwerens
5

Emi van der Horst onderzocht voor haar bachelorthesis Milieuwetenschappen het aanbod en de consumptie van vegetarisch eten in de WUR-kantines. Minder vlees eten is immers goed voor het milieu. ‘Op deze manier kon ik een link leggen tussen voeding en milieuwetenschappen.’

Foto: Guy Ackermans

Emi is zelf vegetariër en probeert mensen in haar omgeving ook aan te sporen om minder vlees te eten. ‘Dit is niet makkelijk, want mensen zijn gewoontedieren.’ Ze wilde daarom weten hoe je deze gewoontes doorbreekt en kwam tot de hypothese dat een groter aanbod van vegetarisch producten mensen stimuleert om vegetarisch te eten.

Onderzoek
Voor haar onderzoek bracht Emi eerst in kaart hoeveel vegetarisch eten er wordt aangeboden en verkocht. Daarvoor sprak ze met de cateringmanagers van Cormet in Forum, GoodFoodCatering in de Leeuwenborch en OSP in Orion. In Forum is ongeveer een derde van het aanbod vegetarisch, in Orion de helft en bij de Leeuwenborch driekwart, zo ontdekte ze. Dit aanbod komt redelijk overeen met het aandeel vegetarisch eten in de omzet, behalve bij de Leeuwenborch, waar grofweg de helft van het verkochte eten vleesloos is.

Emi schoof ook aan bij bezoekers van de kantines en interviewde er 29, met name studenten. Het viel haar op dat de groepen vrij gemengd zijn. ‘De vego’s zitten vreedzaam aan tafel met fervente vleeseters. Die laatsten gaven trouwens aan dat ze vaker vegetarisch eten als ze samen met de vegetariërs eten.’

Meatless Monday
In alle kantines waren de geïnterviewden over het algemeen redelijk tevreden over het vegetarische aanbod, alleen gaven vegetariërs aan dat ze wel meer diversiteit zouden willen. Emi: ‘Als je bijvoorbeeld enkel een broodje brie als optie hebt, en je mag of wilt dat niet, dan houdt het snel op.’ Daarnaast gaven veel mensen aan dat ze eerder vegetarische producten zouden kopen als die iets goedkoper zouden zijn dan de vleesproducten.

De vleeseters hebben ook wel iets te klagen. Sinds oktober 2015 zijn er in alle WUR-kantines op maandag – Meatless Monday – nog maar enkele vleesproducten te krijgen. De cateraars krijgen hier nu nog geregeld opmerkingen over, zegt Emi. ‘In Orion denken ze zelfs dat er op maandag minder mensen komen en ik heb inderdaad studenten gesproken die op maandag liever naar de Subway gaan.’

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Frappant
De opzet van haar onderzoek is volgens Emi te beperkt om er harde conclusies aan te verbinden. ‘Daarvoor had ik meer mensen willen interviewen. Daarbij heb ik niet gekeken naar variatie. Aangezien veel mensen aangeven dat er te weinig variatie in het aanbod zit, is dat iets waar nog aandacht aan kan worden besteed.’

Wat Emi vooral opviel was dat er in de kantines met een groter aanbod ook meer vegetarisch gegeten werd. Daarmee is haar hypothese bevestigd. ‘Wat ik zelf echter frappant vind, is dat bij de Leeuwenborch zo’n 70 procent van de aangeboden producten vegetarisch is, maar dat mensen tegelijkertijd aangeven dat ze het vegetarische aanbod onvoldoende vinden. Het lijkt er dus op dat ze niet beseffen hoeveel er eigenlijk al is.’

De cateringmanagers erkennen volgens Emi de impact van vleesconsumptie op het milieu, maar geven tegelijkertijd aan dat ze het aanbod niet zo snel zullen aanpassen. Hiervoor moet er eerst een sterkere vraag komen.

Re:acties 5

 • Eridanus

  Ook typisch dat je suggereert dat er is mis is met de argumenten van mensen die niet voor de Brexit of voor Trump zijn.


  Tja...

  Jij bent mogelijk iemand ie nooit redelijke en rationele standpunten heeft. En dan ben je dus wel gewoon consequent. In dat geval geld mijn kritiekpuntje tov jou dus niet.

  Reageer
  • Reële rover

   "Ook typisch dat je suggereert dat er is mis is met de argumenten van mensen die niet voor de Brexit of voor Trump zijn."

   Kun je aangeven waar in mijn tekst ik dit beweer? Ik vind het vrij verontrustend dat - naar alle waarschijnlijkheid - studenten of alumni zó ontzettend slecht zijn in het (begrijpend) lezen van een simpele tekst. Of komt het door de blinde frustratie die nogal doorklinkt in je voorgaande epistels?

  • Eridanus

   Ik heb juist niet gezegd datg je het beweert. Over begrijpend lezen gesproken. Ik begreep jouw opmerking heel goed. Dat is het probleem.

  • Reële rover

   Wat een complete onzin klets je. Je zegt dat ik suggereer dat ik de argumenten tegen Brexit en Trump niet goed vind, en dat doe ik absoluut niet. Echt, je begrijpt er geen snars van. Al is het maar omdat ik zeker tegen Trump meerdere bezwaren had.

 • Eridanus

  Vegetariers met bekeringsdrang? Altijd als er iets over vegetariers komt, is er wel een reactie van iemand die duidelijk vlees eet en zich aangevoelen voelt.

  Het zou juist een goede onderzoelsvraag zijn om te kijken naar de onzekerheid van sommige vleeseters, en waar dat precies vandaan komt. Ze moeten zich afzetten tegen vetegariers, mogelijk om voor zichzelf hun eigen keuze te bevestigen, ala Backfire Effect.

  Reageer
  • Reële rover

   Mijns inziens bewijst deze onophoudelijke bekeringsdrang juist dat deze vegetariërs nogal onzeker zijn. Een parallel kan getrokken worden met geloof. Ik geloof niet en totdat ik bewijzen zie dat er een god is, zal dat zo blijven. Het kan me verder totaal niet schelen wie wel of niet gelooft en ik heb absoluut niet de behoefte gelovigen te overtuigen om atheïstisch te worden. Dit geldt voor zo'n beetje alle niet-gelovigen. Maarrr... mensen die geloven in een god van wie het bestaan nog nooit door iemand aannemelijk is gemaakt hebben veel vaker wél die neiging om mensen over te halen. Ik denk dat dit een soort reflex/natuurlijke drang is om lotsgenoten te vinden en zo een gemeenschappelijke band te kweken. Dat deze band gebaseerd is op iets dat compleet verzonnen is, doet er dan niet toe.

   Met vegetariërs is het dus net zo. Ze hebben besloten dat ze iets anders willen, iets tegennatuurlijks voor de mens, en hebben gezien dat dat moeilijk te verdedigen is. Wat mij betreft prima: je hoeft het niet te verdedigen. Doe gewoon waar je zelf zin in hebt. Echter, het begint vervelend te worden voor andere mensen wanneer vele vegetariërs menen hun levenswijze aan anderen op te moeten leggen, zodat ze zelf niet meer zo opvallen met hun vreemde gedrag. Dit is dus die onzekerheid die zowel religieuzen en vegetariërs delen: omdat hun gedrag vreemd is voor vele anderen, of zelfs de meerderheid en ze het niet kunnen laten bij het ophalen van de schouders hierom, wordt de aanval gezocht. Dat dit juist leidt tot minder respect en meer weerzin tegen hun zaak, lijken deze mensen niet door te hebben.

   Zo zie ik als vleeseter echt wel de voordelen van minder vlees eten. Dit lijkt me een heel goede zaak voor milieu en gezondheid. Ik kan dan ook zeggen dat ik de afgelopen jaren minder vlees en ook minder rundvlees, varkensvlees ben gaan eten. Sowieso is matiging in zijn algemeenheid vaak een zinnig streven. Het radicale gedrag van veel vegetariërs (geen vlees eten en dat opdringen aan vleeseters) staat mij en vele anderen echter zo tegen en dat zal er niet aan bijdragen dat vleeseters sneller minder vlees gaan eten.

   Kortom: weens eens een keer wat verdraagzamer. Dit gaat ook op voor gelovigen en bijvoorbeeld mensen die tegen een Brexit en Trump waren en nu tegen de PVV zijn. Prima dat je je argumenten laat horen, maar het oneindig door blijven drammen na een verkiezing en saboteren en frustreren van andersdenkenden is een ziekelijke gewoonte waarvan ik hoop dat dit eens stopt.
   Er zijn 7 miljard mensen op deze wereld en zo'n 16 a 17 miljoen mensen in Nederland. Niet iedereen denkt zoals jij of moet dat doen. Het is ontzettend egoïstisch en arrogant om dat te verwachten, of erger nog: proberen te forceren.
   Wanneer deze mensen dát in gaan zien, wordt de wereld al een stuk prettiger voor iedereen.

  • Eridanus

   Er is inderdaad een zeer sterke parallel met geloof. Het is niet voor niets dat geloof zelf ook al strenge voedingsregels heeft.


   Dit verklaart ook waarom normaal redelijk rationele mensen die vlees eten totaal irrationele mensen lijken te worden als ze iets over vlees eten en vegetarisme moeten zeggen.

   Ik snap dus heel goed waarom jij dit als een 'geloof' ervaart en je het dus ook zo kwalificeert.

  • Eridanus

   Maar als er hier op de resource een bericht over vlees staat is er nooit een vegetariër die zegt 'ja maar, stop met vlees eten.'

   Als het ergens op internet over vegetarisme gaat, dan is er altijd wel een vleeseter met de naam 'carnivoor', of iets zoals jouw naam, om ineens een discussie te starten over vegetariërs en hun 'bekeringsdrang' of hun 'misplaatste morele superioriteit', of hoe 'mannelijk' vleeseten is, of hoe 'lekker'.

   Sterker nog, de vorige keer dat het over vegetarische producten en hun naam ging, was jij er ook daar weer om los van het onderwerp vegetarisme te bashen. En dat was ook wat de columnist eigenlijk aan het doen is.

   Het is een trend die je altijd op internet ziet. En als mensen horen dat je vegetariërs bent vragen ze altijd gelijk 'waarom'. Ik vraag nooit iemand waarom ze vlees eten. En waarschijnlijk doet bijna geen enkele vegetariërs dat. En die mensen die mij die vraag stellen doen dat ook zeker niet. En dan moet ik dus netjes mijn argumenten geven? Is dat dan geldingsdrang? Ik heb nog nooit een vegetariërs een vleeseter horen ondervragen als men er bij het bestellen van eten toevallig achter komt dat er verschillende voorkeuren zijn.

   Jij hebt gewoon moeite om je eigen vleeseten voor jezelf te rationaliseren. Om die onzekerheid die je zelf over je eigen keuzes voelt, ga je constant mensen die andere keuzes maakt aanvallen, om je zelf zo zekerder te kunnen voelen.

   Dat is een zeer typisch gedag en zou onderzocht moeten worden. Ik zie het in iedergeval in elke online discussie. En het zijn altijd de vleeseters die die discussie starten.

 • Frans

  De koppenmaker van het artikel doet al aan framing door het woord 'vegoaanbod'. Het is geen aanbod aan (of van) principiële vleesmijders, maar aan iedereen en dus had 'vega-aanbod' correcter geweest.

  Er valt nog veel te onderzoeken aan de acceptatie van minder vlees.

  Reageer
 • Robbert Kamphuis

  Bijzonder om te zien dat we meteen maar weer van start gaan met een methodologische drogreden: "omdat vegetarische mensen uit Ethiopië ingevlogen boontjes zouden eten, mogen ze niet meer zeggen dat vlees eten de wereld geen goed doet". Eenvoudig gezegd: "als jij iets doet wat niet goed is mag je niet meer zeggen dat iets anders niet goed is". Zo komen we niet verder. Wie vlees wil blijven eten en er niet op aangesproken wenst te worden mag dat volgens mij. Het lijkt me geen voorbeeld van beschaving.

  Reageer
 • HdeVries

  Wat ook een interessante onderzoeksvraag is: Waarom een deel van vegetariers altijd zo'n enorme bekeringsdrang hebben. Met hun morele gelijk willen zij iedereen hun leefpatroon opdringen. Komt dat door het voedingspatroon?
  Graag wijzen zij hun omnivore medemens op de milieu impact van vlees eten terwijl ze genieten van een heerlijke verse boontjes salade. Dat die boontjes nu (februari) worden ingevlogen uit Ethiopië telt dan blijkbaar niet mee....

  Lieve vegetariërs. Respecteer dat er vele mensen zijn die niet mee willen gaan in jullie levenswijze. En zullen we afspreken dat dan ook stoppen meatless-monday? Je kunt altijd nog naar de Leeuwenborch, op die fiets natuurlijk!

  Reageer

Re:ageer