Student - 15 augustus 2011

'Student moet keuken weer delen'

Studentenhuisvesters gaan weer gedeelde studentenwoningen bouwen met één voordeur, meerdere kamers en gedeelde voorzieningen. Ze breken daarmee met een bouwtrend van studentenappartementen met eigen badkamer en keuken. Dit staat vandaag in de Volkskrant.

Het dagblad sprak met Vincent Buitenhuis van Kences, het landelijke kenniscentrum van studentenhuisvesters, waarbij ook Idealis is aangesloten. De bouw van meer onzelfstandige woonruimte is voor corporaties aantrekkelijker omdat de studentenhuisvesters geregeld geld moeten bijleggen. Zelfstandig wonen is dankzij de huurtoeslag voor studenten vaak goedkoper dan het huren van een kamer in een gedeeld pand, maar Buitenhuis voorziet geen problemen: 'Eerste- en tweedejaarsstudenten willen graag samenwonen.'

Het kenniscentrum is in gesprek met minister Donner van Binnenlandse Zaken over een actieplan. De corporaties zetten in op vier tot zes kamers achter één voordeur, volgens Buitenhuis een 'heel populair' formaat en ook nog bruikbaar als de vraag van studenten afneemt. Een terugkeer van de studentenflat uit de jaren zeventig, zoals in Wageningen de sterflats, ziet hij niet gebeuren.