Nieuws - 15 mei 2008

Student mishandeld door huisbaas

Het was een heftige week voor David Marcelus en zijn drie huisgenoten. Vorige week woonden de studenten nog boven café de Korenbeurs in Wageningen. Nu zijn ze alle vier verhuisd, nadat hun huisbaas één van hen mishandelde. De man werd boos na een klacht over herrie uit de kroeg.

‘Het gebeurde in de nacht van 6 op 7 mei’, vertelt David namens de huisgenoten. ‘Er was beneden ons in de Korenbeurs een feestje aan de gang. Onze huisbaas is ook de eigenaar van de kroeg. Ik sliep al toen het conflict ontstond, maar volgens verhalen van mijn huisgenoten belde één van ons rond een uur of twaalf naar beneden of de muziek wat zachter kon, omdat hij wou gaan slapen. Dit schoot onze huisbaas blijkbaar in het verkeerde keelgat. Enkele minuten later ging de bel en stond hij met drie of vier andere mannen op de stoep.’
De jongen die had geklaagd over het geluid deed open, samen met zijn buitenlandse huisgenoot. De klager werd meteen geslagen. Geschrokken rende hij naar boven de kamer van iemand anders in. Daar werd hij op de bank verder mishandeld. ‘Onze internationale huisgenoot zag kans om naar de derde verdieping te rennen waar mijn kamer is. Hij wist niet goed wat hij moest doen en wat er gaande was, omdat alles natuurlijk in het Nederlands geschreeuwd werd. Toen ik eenmaal door had hoe ernstig de situatie was, heb ik snel een broek aangetrokken en ben ik naar beneden gerend. De mannen kwamen op de derde verdieping af, waarschijnlijk door het geluid dat we maakten. Het gaf de jongen die werd mishandeld kans uit huis te ontsnappen’, vertelt David.
Diezelfde nacht nog is de eigenaar van de Korenbeurs gearresteerd. Hij heeft drie dagen in bewaring gezeten. Volgens de huisbaas niet terecht. ‘Ik had altijd al gezeik met die jongen’, legt hij uit. ‘Altijd maakte hij muziek, gaf hij feestjes en hadden we overlast van hem. En dan komt meneer ons opeens meedelen dat we in mijn kroeg stil moeten zijn. Dat is toch te gek voor woorden?! Ik ben die avond inderdaad met een aantal personen naar boven gelopen om hem eens goed de waarheid te vertellen. Ik heb hem een klein tikje voor zijn kop gegeven, niet hard.’
David heeft de nacht met twee andere huisgenoten verder bij vrienden doorgebracht. Hij nam de telefoon van zijn mishandelde huisgenoot mee, en vond door vrienden uit diens telefoonlijst te bellen uit waar hij verbleef. De volgende dag en de ochtend daarna hebben de vier bewoners hun spullen uit het huis gehaald, en inmiddels heeft iedereen een nieuwe kamer. De mishandelde student woont tijdelijk in een andere stad. Hij heeft een ingescheurd trommelvlies en een opgezwollen gezicht, maar heeft geen blijvend letsel opgelopen.
De huisbaas heeft nog geen van de studenten over hun verhuizing gesproken. Hij gaat de kamers wel opnieuw verhuren, maar is niet van plan ooit nog met studenten in zee te gaan. Hij is ‘het gedoe’ helemaal zat, zegt hij.