Nieuws - 22 juli 2015

Student mag officieel kamer huren bij particulier

tekst:
Linda van der Nat

Kamerzoekende studenten mogen vanaf nu ook legaal op kamers bij particulieren. Ook boven winkels en cafés mogen studenten wonen. Dit was eerder officieel niet toegestaan, maar de gemeente heeft haar beleidsregels aangepast.

De meeste kamerverhuur in Wageningen gaat via studentenhuisvester Idealis, maar er zijn ook particuliere verhuurders en hospita’s die kamers voor studenten aanbieden, bijvoorbeeld via de Housingdesk. Volgens de geldende bestemmingsplannen was dit eigenlijk verboden, maar de gemeente controleerde er niet op. Daardoor kon het voorkomen dat particulieren of makelaars die via de officiële weg een verzoek bij de gemeente indienden voor kamerverhuur een afwijzing kregen, terwijl mensen die (bewust of onbewust) zonder vergunning kamers verhuurden aan studenten niet werden aangepakt. Wethouder Han ter Maat: ‘Deze situatie leidde tot allerlei onduidelijkheid en ook tot onrechtvaardigheid. Daar moeten deze beleidsregels een einde aan maken.’

Vanaf nu hoeven particulieren en makelaars alleen nog een vergunning aan te vragen voor kamerverhuur als een woning of appartement in zijn geheel in een studentenhuis veranderd. Bij het goedkeuren van de aanvraag zal de gemeente kijken of de leefbaarheid van de buurt niet in het geding komt. Hierbij zal gekeken worden naar het totaal aantal studentenhuizen in de buurt, onderhoud van het pand en het klachtenpatroon van buurtbewoners.