Student - 11 februari 2015

Student komt weg met lomp fietsgedrag

tekst:
Linda van der Nat
9

Fietsers die in Tarthorst de verkeersregels aan hun laars lappen, worden nauwelijks bekeurd. Dit blijkt uit een opmerking van wijkagent Alex de Wit in de Gelderlander. Krijgen de racende studenten ruim baan?

Illustratie: Shutterstock

Nee, zegt De Wit in een toelichting. ‘Fietsers die grove overtredingen begaan, zoals door rood rijden of mensen afsnijden, slinger ik op de bon. Maar een boete voor oversteken zonder je hand uit te steken, dat is niet eerlijk. Ik zie in een kwartier tijd driehonderd mensen dezelfde verkeersovertreding begaan. Als ik er tien een bekeuring geef, is dat complete willekeur.’

Dit neemt niet weg dat De Wit tijdens zijn wekelijkse controle in De Tarthorst met kromme tenen staat te kijken. De verkeerssituatie in de woonwijk is al langere tijd onderwerp van discussie: het is de tuit van een trechter waar nagenoeg iedere ochtend tussen kwart over acht en half negen honderden fietsers vanuit het centrum door de wijk naar de campus rijden.

‘Vaak schieten de fietsers, met name studenten, links en rechts bij auto's en andere mensen voorlangs,’ vertelt De Wit. ‘Het gros steekt de hand niet uit. Ik zie regelmatig dat automobilisten vol in de remmen moeten. Het excuus is dat ze haast hebben om op tijd op college te komen. Belachelijk. Ga dan gewoon wat eerder je bed uit.’ Bonnen schrijft De Wit echter niet uit voor het lompe gedrag. 'Ik geef ze een flinke reprimande. Dat landt vaak wel, zeker bij buitenlandse studenten. Maar de een wel bekeuren en de rest niet? Dat kan ik niet verkopen. Er moet wel een mate van fair play zijn.'

IMAG0149.jpg

Marianne Beeftink, werkzaam bij basisschool De Tarthorst, ergert zich ook groen en geel aan het gedrag van de studenten. De school staat middenin de wijk. ‘Ze slaan op de Kennedyweg linksaf de Tarthorst in, zonder hun hand uit te steken of achterom te kijken. Het boeit ze gewoon niet. Ik weet inmiddels dat ze dat doen, dus ik kan erop anticiperen, maar er fietsen ook kleine kinderen. Ik vind het te gek voor woorden.’

Toch snapt ze het dilemma van De Wit wel. ‘Bekeuren helpt denk ik niet. Een boete is niet leuk, maar het afschrikeffect verwatert ook weer.’ Het gaat om bewustwording, denkt Beeftink. ‘Misschien moeten de studenten allemaal verplicht een bijvak verkeersles volgen.’

In 2013 voerde de studentenraad nog actie om de fietsers via Dijkgraaf te laten rijden.


Re:acties 9

 • GT

  het is altijd wederzijds. De gevaarlijke situaties ontstaan ook doordat de geërgerde automobilist gewoon met zijn auto gaat uitparkeren, bewust doordrukkend en kijkend of er fietsers aankomen. Hij moet voorrang verlenen bij uitparkeren. Als de agent echt zo 'fair play' wil spelen, slingert hij deze mensen dan ook op de bon?

  Reageer
 • Sjors de Ridder

  Het aanleggen van een ongelijkvloerse kruising bij de Bornsesteeg/Nijenoord Allee zal dit probleem niet oplossen. Dit is 6,5 miljoen euro investeren in meer gevaarlijke situaties in de Tarthorst. Het grondig herzien van de fietsroute van en naar de campus vanuit verschillende delen van Wageningen zal alleen kunnen bijdragen aan verkeersveiliger maken van de routes. De vraag is echter of de supermarkt dit verlies aan kan.

  De omvang van de fietsstroom en de relatief vaste Herkomst-Bestemming rechtvaardigt hier een fietssnelweg over bijvoorbeeld de Van Uvenweg, Rooseveltweg en Churchillweg vanaf het centrum.

  Reageer
 • GF

  Scheiden van langzaam en snelverkeer zal ook al wat van de problemen wegnemen.

  Reageer
 • Gerben

  sluiproute van Churchilweg t.h.v. Roghorst via Tarthorst naar C1000 heeft twee dode hoeken die op snelheid fiets vs. auto levensgevaarlijk (blikschade) zijn.

  De aanhoudende stroom fietsers in de college-spits maakt verkeer rond Tarthorst zelf ook ernstig lastig te manoeuvreren. Voornamelijk voorrang nemen is gevaarlijk. Lichtloos en hand uitsteken vooral vervelend voor ander verkeer.

  Reageer
 • 25+

  De macht van de (domme) meerderheid....
  Eens...als ze van student in een gewone "burger" zijn veranderd, zullen ze het gevaar en de ergernis begrijpen. Net zoals zonder licht op de fiets rijden. Je weet pas hoe gevaarlijk en dom dat is als je zelf in een auto rijdt.
  Het brein is pas volwassen rond het 25e jaar,toch?

  Reageer
 • JH

  ‘Misschien moeten de studenten allemaal verplicht een bijvak verkeersles volgen.’

  Tuurlijk Marianne, nu weer lekker terug naar je klaslokaal.

  Reageer
 • Barend

  Vrachtwagens die allemaal tegelijk komen laden en lossen, afvalcontainers en schuttingen die het zicht in de bocht blokkeren, auto's die tevergeefs proberen te parkeren en winkelkarretjes die spontaan de weg opschieten. En dan de student de schuld geven? Vreemd.

  Reageer
 • Fietser

  Moeilijk om langs Dijkgraaf te fietsen als die weg maandenlang af wordt gesloten...

  Reageer
 • Promovendus

  Tip voor de boodschap-doeners en van-school-haal-mama's: ga ook lekker met de fiets ipv met de auto.

  Reageer

Re:ageer