Student - 31 augustus 2011

'Student kan best wat harder studeren'

Studenten moeten meer verantwoordelijkheid nemen voor de financiering van hun studietijd. Want waarom zou je niet meebetalen aan de opleiding die jou later verzekert van een goed inkomen? Dit zegt Bas Jacobs, hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit.

'Ik zou willen dat studenten wat harder gaan studeren en wat eerder klaar zijn,' aldus Jacobs vandaag in nrc next. Dat commissiewerk of een bestuursjaar onontbeerlijk zijn voor goede kansen op de arbeidsmarkt, zoals studentenvakbonden stellen, onderschrijft Jacobs niet. 'Veel cv-werk is window dressing. Hoe eerder studenten afstuderen, hoe eerder ze beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.' En dat is volgens de hoogleraar in maatschappelijk belang. 'Bovendien is belastinggeld niet gratis. Dat moet door anderen worden opgebracht.'
Slim bijbaantje
Jacobs reageert op uitspraken van LSVb-voorzitter Pascal ten Have, die zich zorgen maakt over een knellende financiƫle strop voor veel studenten. Onzin, vindt Jacobs. 'De meeste studiebeurzen komen nu terecht bij studenten die geen financieringsprobleem hebben.' En hebben ze dat wel, dan kunnen ze lenen, of een slim bijbaantje nemen.