Wetenschap - 25 juli 2002

Student helpt duikers in troebel water

Student helpt duikers in troebel water

Milieuhygi?ne-student Laurens Zaal heeft de eerste duiken genomen in de plas de Berendonck, in het land van Maas en Waal bij Nijmegen. Dat doet hij in opdracht van de lokale duikvereniging die wil laten uitzoeken waarom het water zo troebel is geworden.

Zaal heeft al eerder gedoken in de kustwateren van Cura?ao en hij voelt zich thuis in het water. Het is wat koud in de Berendonck, een plas die is ontstaan door zandwinning, maar het is de moeite waard om er te duiken, vindt de student. "Er liggen wat oude autowrakken op de bodem en duikteam De Kaaiman heeft hier een onderwaterhuis geplaatst." Het onderwaterhuis is een container van 2,5 bij 2,5 bij 6 meter van waaruit duikers het water op een comfortabele manier kunnen bekijken. In de container wordt zuurstof toegevoerd, zodat de duikers vrij kunnen ademhalen.

"Het water is de laatste paar jaar steeds troebeler geworden. Soms is er slechts dertig centimeter doorzicht. Dit komt het duikplezier niet ten goede. In andere plassen kan je vaak meer dan een meter vooruit kijken. Daarom wil het duikteam graag weten wat er aan de hand is", zegt Zaal. Samen met docent dr Miquel Lurling van de leerstoelgroep Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer voert hij de benodigde duiken uit en neemt hij water- en bodemmonsters. Studenten Marije van Hal en Mohammed Abdel Rahman werken mee aan het onderzoek maar duiken niet zelf.

De studenten hebben al een idee wat de oorzaak kan zijn van het slechte doorzicht onder water. Op de bodem van de plas ligt een sliblaag en die is makkelijk op te wervelen door duikers zelf, bijvoorbeeld als ze naar de ingang van het onderwaterhuis zwemmen, die is gelegen op zestien meter diepte, dicht bij de bodem. "Nadat wij hadden gedoken, zagen we ook stofwolken in het water", zegt Zaal. Hij heeft echter geen zekerheid dus wil hij de komende maanden nog heel wat duiken nemen in de oude zandwinningsput. | H.B.