Organisatie - 1 januari 1970

Student fietst gratis op reclame

Het onmiskenbare geluid van een studentenfiets is van verre te horen. Maar de krakende kettingen en klapperende spatborden gaan misschien verdwijnen uit het Wageningse straatbeeld. Op de website van RedStarMedia kunnen studenten een gratis fiets bestellen. Degelijk, splinternieuw, en voorzien van niet te missen reclameborden.

RedStarMedia lanceerde de formule afgelopen december. Studenten krijgen een fiets te leen met commerciële boodschappen aan stuur, bagagedrager en frame, en de adverteerder betaalt. Bas Jansen en zijn compagnon Jan Nagtegaal kwamen op het idee tijdens een avondje kroegen in Amsterdam. Inmiddels loopt het storm, zegt Jansen. Binnen zes weken tijd hebben twaalfduizend studenten zich ingeschreven. Zoals het er nu naar uit ziet, zal in maart de eerste fiets in de randstad rond gaan rijden.
Ook Wageningse studenten hebben de website www.ikfietsgratis.nl gevonden. Maar of de ruim 130 aangemelde studenten straks daadwerkelijk de Wageningse Berg beklimmen op hun nieuwe reclamefiets, is nog de vraag. Adverteerders uit de regio hebben zich namelijk nog niet gemeld. ‘Ik wil er voor zorgen dat iedereen kan fietsen straks, maar alles hangt af van de adverteerders’, zegt Jansen. Deze moeten rond de vierhonderdvijftig euro per jaar betalen om één student een jaar lang gratis rond te laten rijden.
Toch verwacht Jansen nog wel geïnteresseerden voor Wageningen. Dagelijks melden zich nieuwe adverteerders bij hem aan na het horen van het idee. De interesse lijkt ook te zijn gewekt bij studentenuitzendbureau Susa. ‘De fiets zal de aandacht trekken. Hij verplaatst zich continue en valt op. Zeker in Wageningen, omdat het een kleine stad is’, aldus Patrica Rijken van Susa.
Zodra de eerste adverteerders voor Wageningen zich daadwerkelijk hebben aangemeld bij RedStarMedia, zullen de fietsenstallingen bij universiteitsgebouwen, supermarkten en kroegen gevuld zijn met reclame. En als de fiets na een avondje stappen gejat blijkt te zijn, krijgt de gedupeerde student na aangifte gewoon een nieuwe. Pas wanneer studenten afstuderen, raken zij hun commerciële tweewieler kwijt. / LH