Student - February 19, 2018

Student associations demand that housing problem be tackled

Text:
Kenneth van Zijl

The three large student associations and Student Council party VeSte have sent a letter of appeal to the municipality to place the lack of student housing on the agenda. They want the municipality and university to take their responsibility.

The Binnenveld © Joris Schaap

Oscar Versteeg is fed up with Dutch students being forced to keep living with their parents due to the housing shortage in Wageningen. The chair of student association W.S.V. Ceres is displeased to see members of the association having to travel for two hours to get to the university. ‘WUR reserves 1000 rooms for international students. I understand that these students must be given a roof above their head, but it can’t be that an unlimited number of students is drawn from abroad and that Dutch students have to live in Ede, on a camping or with their parents, just because they have to look for housing in Wageningen for over a year. And measures like the one limiting the ratio of student houses per street to five percent do not really help either.’

Together with his colleagues from KSV Franciscus, SSR-W and the Student Council party VeSte, he appealed to the municipality and the university to get some work done with this housing shortage. The moment was not chosen at random: the campaigns for the municipal elections have started recently. The student associations hope that their voices will finally be heard. Versteeg: ‘Neither one is doing anything at the moment, or certainly not enough. Why won’t they take their responsibility?’

Does he know why the municipality doesn’t do anything about the shortage? ‘Thirty percent of the Wageningen population are students, but students are scarcely represented in the Wageningen Council.’ Versteeg thinks for a bit, and says ‘You know, that shortage also has consequences for the members of the associations. You wouldn’t want a student to cycle alone all the way back to Ede after an evening at the association, would you?’

Additional reading:

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 43 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 10

 • Antoon VALCKX HOEX

  In de Amsterdamse Marnixstraat staat nog steeds een pand dat ooit werd opgericht om jonge mensen aan woongelegenheid te helpen. In Frankrijk heb ik zelf een tijd gewoond in een streng gecontroleerde studententoren. Net even buiten het centrum van Meaux op het industrieterrein. Daar was nog wel een duidelijke scheiding van bokken en schapen. Om excessen van enkelingen te voorkomen was er een zeer strikte controle op de bewoners. Uiteindelijk zijn dit soort complexen bedoeld als studiefaciliteit, niet als een leerschool voor het bezorgen van overlast. Snap nog steeds niet waarom dit systeem in Nederland niet is/wordt overgenomen in de verschillende universiteitssteden. Die klagen al mijn hele leven over te weinig woonruimte. Universiteit en Gemeente kunnen hier makkelijk een zichzelf terugverdienende oplossing bieden.

 • Bezorgde burger

  Van die studentenhuizen als aan de Lawickse Allee (Tegenover het hotel) en Heerenstraat verpesten het voor de rest van de studenten.

  Als iedereen zich gewoon gedroeg dan zouden regels als 5% helemaal niet nodig zijn!!

 • student

  Als studenten zich misdragen waardoor de buren last van hen hebben, moet dat aangepakt worden. Maar het zou niet zo moeten zijn dat doordat enkele studenten dat doen, dat alle studenten daar last van moeten hebben.

 • 5 is al te veel

  Van het geld dat WUR verdient aan die vliegtuigladingen buitenlandse studenten, kunnen ze best wat investeren om die ook te huisvesten, op de campus bijvoorbeeld (want in de stad zie je ze toch nooit). Zodat Nederlandse studenten ook kamers kunnen vinden. Maar als ervaringsdeskundige vind ik 5 procent per woonstraat al veel. Studenten horen niet in woonwijken. Ik woon zelf tegenover zo'n studentenhuis, en dat wil je niemand aandoen. In ieder geval niet als je 's nachts gewoon wil slapen en 's morgens niet de kots en het gebroken glas van bierflessen van de straat wil scheppen, zoals bij ons regelmatig voorkomt.

 • E Jansen

  Hier is sprake van een breed maatschappelijk probleem. Het is bekend onder de naam 'over de heg gooien': zorgen dat jouw organisatie (in dit geval de universiteit) wel de lusten ergens van ondervindt, maar niet de lasten.

 • Connect Wageningen

  Wij vinden het erg goed dat deze verenigingen duidelijk aangeven wat er onder hun leden speelt.

  Helaas gaan wij niet over de beslissingen van de universiteit, maar de gemeente haar verantwoordelijkheid laten nemen is ons grootste speerpunt en wij zullen dit bij een goede verkiezingsuitslag op 21 maart direct aanpakken.

  Er zijn meer politieke partijen die claimen dat dit onderwerp belangrijk is. Vraag hun vooral hoe zij deze situatie hebben kunnen laten ontstaan!

  • Roel

   Afvragen hoe de situatie is ontstaan Connect Wageningen? Vraag dat jullie lijsttrekker Mark Reijerman eens. Hij zit nu bij de Stadspartij, de partij waarvan de wethouder de 5% regel heeft bedacht. Ook de partij die tegen meer studentenhuisvesting is, onder andere op de Campus. Mark heeft daar steeds aan mee ingestemd en gaat nu daar tegen in. Waarom niet eerder?

  • Laura

   Omdat die Mark geen knul met een visie is, maar gewoon een leuk plekje in de raad wel en een beetje prominent doen. Dat hele Connect Wageningen is ook nu overal maar aan het posten en reclame maken om in de studentenniche zieltjes te vergaren voor überhaupt het bestaansrecht van de partij.

 • Studentje 001

  Eindelijk doet een studentenraadspartij er wat aan! Nou hopen dat Veste door blijft gaan met hiervoor knokken.

 • Bezorgde student en burger

  Het slaat inderdaad nergens op dat de gemeente en WUR zo weinig samenwerken. Het probleem van de kamernood vereist een veel urgentere aanpak dan nu het geval is, op dit moment neemt de WUR geen verantwoordelijkheid voor haar Nederlandse studenten, en de gemeente niet voor haar studerende burgers.

  Dat heeft niet eens zo veel met studentenevrenigingen te maken, voor elke student is het gewoon belangrijk dat ze in de buurt van Wageningen kunnen wonen, het liefste gewoon in Wageningen. Al dat reizen leidt alleen tot stress en als studenten niet makkelijk onderwijsactiviteiten bij kunnen wonen komt dit het onderwijs niet ten goede.


Re:act