Nieuws - 27 februari 2018

Student WUR wint onderzoeksprijs ziekenhuis Gelderse Vallei

tekst:
Kenneth van Zijl

Het was geen feestelijke happening met toeters en bellen, maar een simpel mailtje waarin Jelle de Jong las dat hij in de prijzen was gevallen. De masterstudent Voeding en Gezondheid krijgt 5000 euro voor zijn onderzoeksvoorstel naar sepsis bij patiënten.

© Kenneth van Zijl

Op dit moment pendelt Jelle tussen het laboratorium van Fysiologie van Mens en Dier in Zodiac en het ziekenhuis in Ede.
In september is hij begonnen aan zijn onderzoek voor zijn thesis naar patiënten die aan sepsis lijden. Sepsis, ook wel bloedvergiftiging genoemd, treedt op als er via bijvoorbeeld een wondje bacteriën in de bloedbaan komen. Normaal gesproken ruimen de witte bloedlichaampjes de indringers op. Maar als het afweersysteem dienst weigert, kunnen ook organen en lymfeklieren geïnfecteerd raken met bacteriën. Dat het een zeer ernstige aandoening is, blijkt uit de cijfers: 30 procent van sepsislijders overleeft het syndroom niet.

Binnen het onderzoek gaat het om de mitochondriën. Dat zijn de energiefabriekjes van de cel, die belangrijk zijn voor een goede werking van organen. Bij sepsispatiënten  functioneren deze fabriekjes niet goed in spiercellen, orgaancellen en witte bloedcellen. Het onderzoek van De Jong heeft tot doel om meer inzicht te verkrijgen in het tijdsverloop van deze problemen, en de relatie met andere aspecten van de ziekte. Jelle hoopt het bloed van 30 patiënten te kunnen analyseren.

Aan de prijsvraag kan iedereen in het ziekenhuis meedoen, artsen, specialisten en onderzoekers. Dat het voorstel van student De Jong is gehonoreerd, zegt iets over het belang voor het ziekenhuis. Van het geldbedrag wordt een deel van de bloedanalyses betaald. ‘Met de prijs kunnen we meer  bloedanalyses uitvoeren, het is leuk dat ik dit zelf heb kunnen regelen.’

Jelle de Jong weegt zijn woorden zorgvuldig als hem gevraagd wat hij zo leuk vindt aan dit onderzoek.
'‘Dat ik binnen mijn onderzoek een brug heb mogen bouwen tussen de universiteit en het ziekenhuis, daar krijg ik heel veel energie van. Ik wilde voor mijn thesis iets relevants doen en met deze studie heb ik het gevoel dat ik iets wezenlijks bijdraag aan de zorg voor sepsispatiënten.’