Nieuws - 25 april 2018

Student Mihris Naduthodi wint scriptieprijs met bacteriefabriek

Mihris Naduthodi heeft de beste Wageningse thesis van 2017 geschreven. Hij krijgt de Scriptieprijs voor zijn fundamentele onderzoek naar bacteriën die barnsteenzuur produceren.

De winnaars van de Scriptieprijs 2017. Van links naar rechts: overall winnaar Mihris Naduthodi, de vader van Ewout Knoester, Ralph van Zwieten en Giulia Sirna. © Guy Ackermans

Het gaat om de Bacillus smithii. Deze bacterie is in staat om op synthetische wijze barnsteenzuur te produceren. Barnsteenzuur is de gangbare naam van 1,4-butaandizuur, een organische verbinding die doorgaans wordt ‘gewonnen’ tijdens het kraken van ruwe olie en is van belang bij de productie van medicijnen en plastics.

Factor drie
De productie van barnsteenzuur met behulp van bacteriën is een stuk schoner. Maar de opbrengst is laag. Om de productiviteit te vergroten heeft Naduthodi de bacterie genetisch gemodificeerd, waarmee de productie van barnsteenzuur met een factor drie is toegenomen.

Volgens de jury heeft Naduthodi zeer gedegen fundamenteel onderzoek gedaan, dat is gepubliceerd in het toonaangevende Nature Communications. En het onderzoek kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van ‘bacterial factories’. Mihris Naduthodi heeft laten zien dat fundamenteel en toegepast onderzoek heel goed hand in hand kunnen gaan.

Mihris Naduthodi werkt inmiddels als promovendus bij Bioprocestechnologie.

Bronzen beeld
Elk jaar bekronen het Universiteits Fonds Wageningen (UFW) en KLV per onderwijsdomein de beste afstudeerscripties. Deze domeinen zijn Omgevingswetenschappen, Maatschappijwetenschappen, Levenswetenschappen en Agrotechnologie & Voedingswetenschappen. Naast Naduthodi kregen ook Ewout Knoester, Giulia Sirna en Ralph van Zwieten de Scriptieprijs. Zij ontvingen 500 euro en een bronzen beeld. Naduthodi kreeg als overall winnaar nog eens 500 euro. De prijs werd gisteren uitgereikt bij de opening van de Month of Education.

De winnaars van vorig jaar gaven in een video gouden tips over hoe je een prijswinnende video maakt. Justin Tauber, student Molecular Life Sciences won toen de Scriptieprijs.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan


Lees meer: