Wetenschap - 28 februari 2002

Student Dirk Janssen voorzitter van ChristenUnie Wageningen

"Ik raad het andere studenten aan om ook in de gemeenteraad te gaan. Het is een stukje algemene ontwikkeling," aldus Dirk Janssen. Hij is vijfdejaars landinrichter ?n voorzitter van de ChristenUnie in Wageningen en plaatsvervangend raadslid.

Janssen zat op de middelbare school al in het bestuur van de jongerenclub van het GPV. In Wageningen werd hij gevraagd als kandidaat voor de lijst van de ChristenUnie, de combinatie van GPV en RPF. In 1998 kwam hij binnen op de derde plaats. Nu staat hij op een verkiesbare tweede plaats. "Ik ben plaatsvervangend raadslid in de commissie Grondzaken, Ruimtelijke Ordening, Natuur en Milieu (GROM). Dat zag ik direct als een soort stageplaats. In de raad leer ik hoe de overheid met de burgers omgaat."

Janssen is eigenlijk de trekker voor de studenten. Als hij met studiegenoten praat over zijn werk in de politiek, krijgt hij gemengde reacties. "Sommigen vinden het een leuke ervaring, omdat je bij de mensen betrokken bent. Volgens anderen zou de politiek een stoffig imago hebben, maar dat vind ik geen goed argument. Dat imago kleeft eraan omdat politiek vaak langzaam gaat."

"De ChristenUnie trekt ook niet-christelijke stemmers", vertelt Janssen. "Ik denk dat het komt omdat we niet snel van koers wisselen. Dat trekt mensen aan. We willen de normen en waarden terugzetten in de maatschappij. Daarnaast willen we duidelijkheid voor de burger, dat de burger inzicht krijgt in de politiek. Politiek is namelijk niet alleen iets van binnenkamers."

De politiek gaat niet ten koste van zijn studie, vindt Janssen. Het is vooral avondwerk met veel raadsvergaderingen en fractie-overleg. "Ik ben er gemiddeld vijftien uur per maand mee bezig. Maar ik houd mijn ogen en oren altijd open. In mijn studie en ook op straat." | M.Hk