Nieuws - 18 december 2015

Struikelvakken massaal gehaald? Traktatie!

De eerstejaars van Bos en Natuurbeheer staat in het nieuwe jaar een lekkernij te wachten. Althans, die kunnen ze verdienen door na de vakantie hard te werken. Als meer dan 45 procent van de bachelorstudenten de vakken Bodem 1 en Water 1 in één keer haalt, krijgt de hele groep een traktatie.

Het is de derde keer dat het opleidingsteam deze weddenschap met de studenten aangaat, vertelt studieadviseur Neeltje van Hulten. De vorige twee keer moest 40 procent beide vakken meteen halen. Afgelopen jaar is dat voor het eerst gelukt, daarom gaat de lat nu iets omhoog.

Bodem en water zijn bekende struikelvakken tijdens het eerste studiejaar. ‘Ik hoop de studenten met deze weddenschap bewust te maken van het feit dat het een moeilijke periode is, maar dat ze het zeker wel kunnen’, zegt Neeltje.

Vorig jaar was de beloning gebak van een echte banketbakkerij. ‘Toen we de uitslagen hoorden, waren we wel een beetje trots’, zegt Susan de Koning, inmiddels tweedejaars. Ze vond het een leuke actie, al was het voor haar geen extra reden om te leren. Er zat wel een ander voordeel aan: ‘Ik had door deze actie goed door dat er twee lastige vakken kwamen.’

Neeltje denkt ook niet dat het een extra stimulans is om te leren, maar denkt dat studenten het wel leuk vinden. ‘Misschien moet ik er nog wat tegenoverstellen voor een extra aanmoediging. Als ze het niet halen, moeten ze mij trakteren!’